Ny rapport: Krigen i Syrien seks år – skrækslagne børn ønsker bare at dø

Laurits Holdt

Rapporten markerer seksårsdagen for krigen og peger på, hvor store konsekvenser krigen har for børnene. De har allerede fået stjålet deres barndom, og skaderne fra krigen kan være så store, at det også truer deres fremtid som voksne, skriver organisationen på sit websted tirsdag og fortsætter:

Krigen i Syrien har nu raset i seks år, og de syriske børn fortsætter med at betale den højeste pris. De har mistet familie og kammerater, deres hjem er blevet forvandlet til murbrokker, de har set skoler og hospitaler blive ødelagt, og de mangler mad og medicin.

Børnenes traumatiske oplevelser fører til taleproblemer, selvdestruktive handlinger, sengevædning, stofmisbrug og øget aggressivitet. Det viser en ny rapport, som er baseret på Red Barnets interview med flere end 450 børn og voksne i halvdelen af Syriens 14 regioner.

Undersøgelsen er den største og mest omfattende om børns psykiske sundhed og trivsel under krigen, der er foretaget i Syrien.

“De syriske børn er ligesom vores egne børn. De bliver skrækslagne af eksplosioner og vold, og det rammer dem ekstremt hårdt, hvis far pludselig forsvinder, eller mor græder hele dagen,” siger Red Barnets børnepsykolog Anne-Sophie Dybdal, der har arbejdet med udsatte børn i væbnede konflikter i over 10 år.

“Krigstraumerne har også enorm betydning for deres fremtid. Deres udvikling bremses, de mister evnen til at lære, planlægge og koncentrere sig, og risikoen for hjertesygdomme, diabetes og depression stiger. Det er lidelser, der kan plage dem gennem hele livet. Så problemerne stopper ikke bare, når krigen stopper,” fortsætter Anne-Sophie Dybdal.

Ønsker at dø

I rapporten fortæller Red Barnets hjælpearbejdere, at nogle børn er så desperate, at de ønsker at dø, så de kan komme i himlen og ”holde sig varme og spise og lege.” I de belejrede områder fortæller nogle af de mest udsatte børn også, at de ønsker at blive ramt af snigskytter, for hvis de bliver såret, kan de komme ud af belejringen og komme på hospitalet og spise, hvad de vil.

Nogle børn fortæller også, at de har svært ved at forestille sig et liv efter krigen. De ville føle sig forvirrede, hvis de ikke hørte eller så luftangreb længere. Mindst tre millioner syriske børn under seks år kender kun til en hverdag i krig, og yderligere millioner af børn er vokset op i skyggen af konflikten.

“Rapporten tegner et dystert billede af de syriske børns psykiske helbred, men den viser også, at det ikke er for sent. Børnene viser stadig følelser, og de søger stadig hjælp i deres nære relationer. Det tyder på, at det endnu ikke er for sent at gøre noget. Men chancerne for at komme sig over traumerne svinder dag for dag, og det kommer til at kræve en målrettet og varig indsats,” siger Anne-Sophie Dybdal.

Krigen skal stoppes

Det første skridt mod en bedre fremtid for de syriske børn er at afslutte den voldelige konflikt.

“Krigen i Syrien er en tragedie, der ikke kan få lov til at fortsætte. Alle parter bør øjeblikkeligt stoppe med at angribe skoler og hospitaler, ophæve belejringerne og i stedet tillade uhindret adgang for humanitær bistand til alle områder, så Red Barnet og vores partnere kan nå ud til de mest sårbare,” siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.

“Vi må ikke tabe en hel generation af børn. Det er den generation, der skal genopbygge efter krigen – både deres og Syriens fremtid er på spil,” siger Jonas Keiding Lindholm.

Det gør Red Barnet

Red Barnet giver psykosocial støtte og afholder uddannelsesaktiviteter for børn på tværs af 10 provinser i Syrien, samt i lande som tager imod syriske flygtninge. Desuden støtter Red Barnet syv sundhedscentre og et barselshospital, vaccinerer børn og distribuerer mad, tæpper og hygiejneartikler. Red Barnets indsats har ind til videre hjulpet flere end 2,4 millioner mennesker i Syrien, herunder 1,5 millioner børn.

Om rapporten ‘Invisible Wounds’

Red Barnet har interviewet flere end 450 børn, unge og voksne. Interviewene blev udført af uddannede læger i Aleppo, Damaskus, Dara'a, al-Hasakah, Homs, Idlib og Rif Damascus.

Rapporten fortæller bl.a. at:

  • To ud af tre børn fortæller, at de har mistet en af deres nærmeste, deres hus er blevet bombet eller er selv på den ene eller anden måde blevet såret i krigen
  • 84 procent af de voksne og næsten alle børn fortæller, at bombninger og beskydninger den største årsag til stress i børnenes dagligdag
  • 48 procent af de voksne har set børn, der har mistet evnen til at tale eller lider af taleproblemer
  • 80 procent af de voksne fortæller, at børnene er blevet mere aggressive
  • 71 procent af de voksne siger, at børnene i stigende grad lider af sengevædning og ufrivillig vandladning – begge dele er almindelige symptomer på toksisk stress og PTSD
  • 51 procent af de voksne fortæller, at de unge i stigende grad benytter sig af stoffer
  • Halvdelen af børnene, der stadig er i stand til at gå i skole, siger, at de aldrig eller sjældent føler sig sikre der
  • 49 procent af børnene siger, at de regelmæssigt eller altid føler sorg eller ekstrem tristhed, og 78 procent føler disse følelser engang imellem
  • Mange børn fortæller, at de lider af psykosomatiske smerter. De føler sig syge eller får hovedpine, når de hører bombardementer eller beskydninger, eller når de tænker på en af deres kære, som er blevet dræbt eller er forsvundet.

Se rapporten Invisible Wounds (PDF, 34 sider)