Nye tiltag mod omfattende skovbrande, men detaljer stadig uklare

Sattelit billeder fra NASA af den kraftige røgudvikling i Indonesien
Foto: NASA
Forfatter billede

Indonesien og hele den sydøstasiatiske region har i ugevis været indhyllet i røg fra af ulmende skov- og tørvejords brande på Sumatra og Borneo.

Den kraftige røgudvikling er sket som følge af en række omfattende brande i landets tørvemoser. Situationen har udviklet sig til en katastrofe under sammenfaldet med en særlig kraftudgave af vejrfænomenet El Niño, som skaber kraftig tørke i landet.

Skovrydningen er overvejende foretaget til fordel for nye palmeolie plantager. Landet er verdens største producent af palmeolie, men med profitten fra olien kommer omfattende menneskelige og miljømæssige konsekvenser.

Brandene og tågen som spreder sig over nabolandene er blevet kaldt det 21. århundredes største miljø skandale, og landet har stået over for øget politisk pres fra Singapore og Malaysia for at løse krisen.

Forsøg på at mindske tågen fremover

Præsident Joko Widodos administration har nu krævet et stop for udvidelsen af skovrydning i de sårbare tørvemoser. Tidligere har dette stop ikke været gældende indenfor de allerede givne koncessioner, men nu skal udvidelsen også stoppes indeni koncessioner.

"Vi garanterer ikke en stopper for de skovbrande, men de vil blive reduceret," sagde vice præsident Jusuf Kalla sagde under et møde med UNDP.

Kalla tilføjede at Indonesien ville restaurere 2-3 millioner hektar tørvemoser frem til 2020. Derudover skal kanalerne som bruges til at dræne tørvemoserne blokeres, så moserne forbliver våde og dermed mere resistente overfor skovbrande.

Håb for ændret forvaltning af tørvemoserne

Woro Supartinah fra Forest Rescue Network Riau håber at de nye guidelines fra regeringen vil være en mulig løsning på brandene fremover.

"Dette giver en reel håb om, at landet er ved at ændre hvordan det forvalter sine tørvemoser," siger Supartinah i en pressemeddelelse fra Eyes on the Forest.

"Disse instruktioner om beskyttelse og forvaltning af tørvemoserne er med til at bane vejen for Indonesiens papir- og palmeolie milliardærer kan råde bod på de skader de har påført og genoprette landets kulstofdræn” tilføjede hun.

Trods håbet er der dog stadig tvivl. Præsident Jokowi har endnu ikke udstedt et præsidentielt dekret, som implementerer ændringerne i loven.

Dette har givet anledning til bekymring, at de politikker mangler et retsgrundlag, og vil derfor blive omgået på lokalt plan, hvor tilsyn er sparsom skriver mongabay.org

Repræsentanter for de 10 ASEAN lande mødes i Malaysia denne uge for at diskutere krisen.