Gå til hovedindhold

Mobile menu

Nyt havbeskyttelsesområde omkring Påskeøen

Enestående økosystemer i et 700.000 kvadratkilometer stort havområde omkring stillehavsøen bliver nu beskyttet. Den oprindelige befolkning får desuden garanti for, at dens fiskeritraditioner vil blive beskyttet.
En række af Påskeøens karakteristiske stenstatuer, eller moais som de hedder på den oprindelige befolknings sprog.

En række af Påskeøens karakteristiske stenstatuer, eller moais som de hedder på den oprindelige befolknings sprog.

Horacio Fernandez (CC BY 3.0)

Påskeøen i det sydlige Stillehav bliver nu omkranset af et havbeskyttelsesområde på 700.000 kvadratkilometer. Det skriver Radio New Zealand (RNZ).

Øen, der har omkring 6.600 indbyggere, er en del af Chile og den er nok mest kendt for de 887 enorme stenstatuer, der forestiller ansigter. Øen er på UNESCO’s liste over bevaringsværdig

Ifølge det chilenske miljøministerium har farvandet omkring øen et unikt koral-økosystem, hvor der lever arter, som ikke findes andre steder i verden.

Udover at beskytte naturen skal områdets nye status være med til at beskytte øsamfundets fiskeritraditioner, skriver RNZ

Beslutningen om at oprette beskyttelsesområdet er truffet i samarbejde med befolkningen på øen. Ifølge ministeriet er det første gang at en oprindelig befolkning er blevet inddraget i processen med at etablere havbeskyttelsesområder.

Vide mere om den spændende og eksotiske ø?

Se https://en.wikipedia.org/wiki/Easter_Island