Nyt projekt tilbyder virksomheder gratis hjælp til ansvarlig import

5701875645_188a087e23_o
Palmeolieplantager i Indonesien
Foto: CIFOR/Flickr
Forfatter billede

Om projektet

Projektet Ansvarlig import af palmeolie, soja og kvæg er finansieret af DANIDA og styres af NEPCon og videnscenter for landbrug SEGES.

· NEPCon (Nature, Economy and People Connected) er en global non-profit organisation, der arbejder for at udvikle engagement og kapacitet til at mainstreame bæredygtighed.

· SEGES er et fagligt videns- og innovationshus under Landbrug & Fødevarer.

· ARTIKEL Læs mere om de nye risikovurderinger, og hvorfor CARMO Food har involveret sig i projektet.

· Læs mere om case study-programmet her.

Fakta om palmeolie, soja og oksekød

· Kvægbrug står for ca. 14,5% af al drivhusgasudslip ifølge FOA (Food and Agricultural Organization of the United Nations).

· Kvægbrug i Brasiliens Amazonas er den primære årsag til fældning af regnskov. På en periode på 20 års (1993-2013) steg bestanden med 200% og et regnskovsareal svarende til Italien, blev i denne periode ryddet.

· Sojafoder til danske svin lægger hvert år beslag på et område i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

· I 2013 repræsenterede certificeringsordninger for soja (RTRS, ProTerra og ISCC) blot 2-3% af den globale handel, i følge KPMG’s rapport ”Sustainable Insight – A Roadmap to Sustainable Soy” (2013).

· Palmeolie findes i omkring 50% af alle supermarkedsvarer, lige fra færdigretter til shampoo og læbestift.

· I de sidste 20 år, er over 3,5 millioner hektar indonesisk og malaysisk skov blevet ødelagt for at gøre plads til palmeolieproduktion.

· Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO) er en internationalt anerkendt certificeringsordning, der har til formål at sikre en ansvarlig og bæredygtig produktion af palmeolie.

· 16 danske virksomheder er med i Dansk Industri Fødevares ”Erhvervsinitiativ for bæredygtig palmeolie” med mål om 100% fysisk certificeret RSPO i 2018.

· Certificeret RSPO palmeolie repræsenterer blot 17% (11 mio. tons) af den globale palmeoliehandel.

 

20 nationale risikovurderinger fra nogle af verdens største producentlande af palmeolie, soja og oksekød ligger nu klar til danske virksomheder. Risikovurderingerne leverer ny og omfattende data, der kan minimere sociale og miljømæssige risici lige dér, hvor tingene produceres. Når det handler om palmeolie, soja og oksekød er det ofte midt i nogle af verdens mest følsomme naturområder. NEPCon og SEGES åbner nu et case study-program, som giver virksomheder mulighed for at identificere og minimere risici hos deres produkter sammen med eksperter – uden beregning.
 
Den globale ingrediensvirksomhed DuPont Nutrition & Health samt den skandinaviske kødimportør CARMO Food er allerede i gang med at undersøge risikovurderingernes potentiale i projektets case study-program:
 
“Vi kom med i projektet omkring bæredygtigt oksekød fra Brasilien og Argentina sidste år, og det har fra starten været et meget lærerigt samarbejde. Ved hjælp af NEPCons store ekspertise har vi bl.a. fået fastlagt indkøbspolitikker indenfor vores CSR-strategi. Dette betyder konkret, at vi nu har definerede krav til vores sydamerikanske leverandører, så vi er sikre på at få leveret oksekød, som ikke kommer fra regnskovstruede områder,” fortæller Jeppe Jakobsen, indkøbsdirektør hos CARMO Food.
 
”Projektet er en unik mulighed for at opdatere vores ’Sustainable Soy Sourcing Policy’, afprøve nye måder at analysere vores leverandørkæde på og identificere potentielle problemer eller leverandører som vi skal have kigget efter i sømmene,” udtaler Mikkel Thrane, Sustainability Lead hos DuPont Nutrition & health.
 
NEPCon og SEGES leder efter yderligere tre virksomheder til case study-programmet, som ønsker gratis eksperthjælp til at opnå ansvarlig import af soja, kvæg og palmeolie. Mere specifikt: A) virksomheder med palmeolie i deres produkter fra Indonesien, Malaysia eller Ghana, B) virksomheder med soja i deres produkter fra Brasilien, Argentina, Paraguay, Bolivia eller Kina og C) virksomheder der forhandler oksekødsprodukter fra Argentina eller Brasilien.

”Vi har en unik mulighed for at tilbyde danske virksomheder et forløb på 4-6 mdr., hvor vores eksperter uden beregning kan analysere et udvalgt scope af leverandørkæden for risici og producere en konkret handlingsplan, der kan minimere risiciene. Det er en spændende chance for at styrke sin nuværende CSR sourcing policy eller skabe en helt ny ansvarlig sourcing policy,” fortæller projektleder Alexandra Banks fra NEPCon.