Også verdenshavene vil opleve hedebølger i fremtiden

1461273563890
Forfatter billede

I 2016 ramte en hedebølge op mod 25% af verdenshavene og i fremtiden kan vi se frem til mange flere af sådanne fænomener. Det konkluderer et hold australske forskere i et nyt studie der mener, at disse hedebølger i verdenshavene i fremtiden vil forekomme op mod 53 gange så hyppigt som i dag.

Det er langt fra unormalt, at temperaturene i verdenshavene stiger og falder. Særligt vejrfænomener som El Nino er med til at påvirker vandets temperatur. Men ifølge Dr. Eric Oliver fra University of Tasmania vil menneskelig indflydelse i fremtiden komme til at udøve langt større effekt på verdenshavenes temperatur:

“Scientists are inherently conservative about making grand claims, but we can say with 99 per cent confidence that anthropogenic climate change made this marine heatwave several times more likely, and there’s an increasing probability of such extreme events in the future,” lyder det fra Oliver.

I rapporten Explaining extreme events of 2016 From a Climate Perspective bliver meget af spaltepladsen brugt på at undersøge hvilken effekt den intense hedebølge i 2016 havde på plante- og dyrelivet i verdenshavene.

Her lyder svaret ikke overraskende, at hedebølgen havde en udpræget negativ effekt på flora og fauna. Særligt de skrøbelige koralrev led under de stigende temperaturer og store dele bl.a. Great Barrier Reef blev bleget af temperaturstigningerne. Så med udsigt til op mod 50 gange så mange hedebølger i fremtidens verdenshavene, er prognoserne for koralrevene ikke opløftende.