Gå til hovedindhold

Mobile menu

Kvindelige afrikanske iværksættere:
Oluwayimika Angel Adelaja (Nigeria)

Adgang til mad er et kæmpe problem i Nigeria, og landet importerer hvert år fødevarer for over 3,5 milliarder dollars. Med stablede container-farms er Oluwayimika med til at hjælp by-befolkningen med at få adgang til friske grønsager. Hendes økologiske container-farms i byerne bruger mindre vand og jord end traditionelt landbrug og producerer op til 15 gange mere afkast.

Fresh Direct

Nigeria er Afrikas mest befolkningsrige nation og til trods for, at det har en stærkt voksende økonomi, så lever over halvdelen af landets befolkning under fattigdomsgrænsen. Nord-Nigeria er ramt af verdens tredjehøjeste niveau af kronisk underernæring blandt børn, og landet kæmper med adgang til rent vand og ordentlig mad. Samtidig er der et kæmpe potentiale inden for landbrug og fødevarer, som Oluwayimika Angel Adelaja arbejder på at udnytte.

Den unge Oluwayimika Angel Adelaja har startet virksomheden Fresh Direct Produce and Agro-Allied Services, og forsøger at bidrage til at løse problemet med adgang til mad ved at udnytte sine økologiske urban farms i stablede containere ved at bruge teknikker til vertikal landbrug samt teknikker til at gro afgrøder med meget lidt jord og vand.

Oluwayimika Angel Adelaja udtaler: "When we started Fresh Direct, we realized that new technology could make the difference that African agriculture needed. Unfortunately, we needed to import the technology and it was too expensive. So we decided to innovate and create our own technology from indigenous materials."

Gamle shipping-containere viste sig at være den billigste løsning og ved selv at opbygge et system med stablede container-farme, hvor der bliver brugte simple landbrugs-teknikker, kan man på en enkelt container gro den samme mængde afgrøder, som man kan på 6 hektar land ved traditionel landbrug.

Lavere pris

I de stablede container-farme, som hendes virksomhed laver, kan lokale i byerne dyrke deres egne afgrøder tættere på markeder. Ved at bruge specielle teknikker til vanding og kølig opbeavring er Oluwayimika Angel Adelajas container-farme med til at nedbringe vandforbruget, øge afkastet af høsten og samtidig sikre en høj kvalitet af de producerede fødevarer til en lavere pris end fødevarer produceret på traditionel vis.

Som ung entreprenør inden for landbrugs-sektoren ønsker Oluwayimika Angel Adelaja at skabe måder, hvorpå andre unge kan tage del i landbrugs-eventyr og dermed bekæmpe ungdomsarbejdsløshed og styrke unge til selv at kunne tjene penge og ansætte folk.

Udover at være CEO for Fresh Direct Nigeria har Olywayimika også været med til at starte WeFarmAfrica.org.

Oluwayimika Angel Adelaja har en baggrund indenfor biologi såvel som epidemiologi og har læst i blandt andet Michigan. Ved siden af hendes virksomhed, er hun i dag Special Assistant for Senior Special Adviser for præsidenten i Nigeria indenfor fattigdomsbekæmpelse og konsulent for Senior Special Adviser for præsidenten indenfor velfærdsskabelse.