Gå til hovedindhold

Mobile menu

Omstridt film får grønt lys af Indiens filmcensorer

En film om legende-dronningen Rani Padmini fik sindene i kog hos mange hinduer i Indien. I filmen har hun angiveligt et forhold til en muslimsk konge og det er historisk forkert, mener mange. Men dronningen er en fiktiv person, så diskussionen giver ikke mening, lydr det fra historikere.
Filmen Padmavati har vakt stærke - og vrede følelser blandt mange hinduer i Indien.

Filmen Padmavati har vakt stærke - og vrede følelser blandt mange hinduer i Indien.

Screen dump fra YouTube.

De indiske filmcensorer har sagt god for filmen Padmavati, som fortæller historen om en hinduistisk dronning, der har en affære med en muslimsk konge i 1400-tallets Indien. Det skriver BBC.

Filmen skabe meget røre i efteråret, hvor premieren blev udsat efter en heftig debat og trusler mod instruktøren og hovedrolleindehaveren.

Hinduistiske grupper mener, at filmen fremstiller dronning Rani Padmini i et dårligt lys og at det er problematisk, at hun har en affære med en muslimsk konge. 

Rani Padmini er en dronning, der optræder i et digt, Padmavat, fra 1540. Men, lød det i efteråret fra flere historikere, hun er en fiktiv skikkelse og ikke en historisk person. Derfor er det svært at tale om at “historien forvrænges”, som det har lydt fra visse kritikere af filmen.

Nu har landets filmcensorer gennemgået filem og ifølge BBC har de altså ikke fundet ting i filmen, som ikke egner sig til visning i landets biografer.

Skuespillerinden Deepika Padukone har hovedrollen som Rani Padmini. Både hun og instruktøren Sanjay Leela Bhansali er blevet truet på livet på grund af filmen. En meget konkret trussel kom f.eks. fra et højtstående medlem af regeringspartiet BJP i delstaten Haryana. Han opfordrede til at halshugge de to og lovede, at sørge økonomisk for familierne til den eller dem, som ville udføre gerningen. 

Fra partiets hovedkontor blev der dog hurtigt lagt afstand til opfordringen.

Læs mere om filmen i artiklen Indien: Dusør for skuespillers og instruktørs hoveder (22.11.2017)