Omstridt lovforslag vil åbne for mere magtmisbrug i Tunesien

tunesien_politi_feb_2013_amine_ghrabi
Kampklædt politi i hovedstaden Tunis i februar 2013.
Foto: Amine Ghrabi (CC/arkiv)
Forfatter billede

Tunesien har oplevet en lang række forbedringer på det menneskeretslige område, siden landets daværende præsident, Zine El Abidine Ben Ali, blev væltet i 2011. Men politiets og sikkerhedsstyrkernes magtmisbrug er fortsat et alvorligt problem.

Parlamentet overvejer nu et lovforslag, der kan gøre det endnu lettere for politiet at misbruge sin magt, men stort set uden at skulle stå til ansvar for offentligheden.

Lovforslaget blev oprindeligt fremlagt i parlamentet af den tidligere regering under ledelse af Habib Essid i april 2015. I juli blev loven genoplivet og kom atter på parlamentets dagsorden. Den har støtte fra landets indre ministerium og de fagforeninger, der repræsenterer sikkerhedsstyrkerne.

Hvis forslaget bliver vedtaget, kan det have alvorlige konsekvenser for kunstneriske friheder, medier og pressefriheder.

Regningen vil også give sikkerhedsstyrkerne grønt lys til at handle med endnu mere straffrihed, end de allerede har.

Politivold under undtagelsestilstanden

Landet er fortsat i undtagelsestilstand. Den blev indført efter flere militante angreb i 2015. Undtagelsestilstanden giver myndighederne beføjelse til at opløse demonstrationer, begrænse retten til forsamling og fri bevægelighed, forbyde publikationer og anholde enhver, der mistænkes for at overtræde den offentlige orden.

En rapport udgivet tidligere i år af Amnesty International dokumenterede flere misbrug begået under dække af Tunesiens undtagelsestilstand, herunder brug af overdreven og unødvendig magt, husransagelser uden retlig tilladelse, rejseforbud, vilkårlige anholdelser, tortur og mishandling.

Det omstridte nye lovforslag indeholder flere tiltag, som allerede er dækket af andre dele af Tunesiens straffelov og i de almindelige regler for landets sikkerhedsstyrker.

Selv før undtagelsestilstanden trådte i kraft, var myndighederne ikke bange for at anvende disse love.

Læs hele artiklen og find mere info hos Global Voices