Oxfam lancerer handlingsplan efter prostitutionsskandale

haiti_undp
Oxfam vil nu sætte ind på en række punkter efter afsløringer af visse udsendte medarbejderes opførsel i det jordskælvsramte Haiti i 2010/2011.
Foto: UNDP (arkiv/CC)
Forfatter billede

En uafhængig kommission, der skal se grundigt på den nuværende kultur og praksis blandt de udsendte i tredjeverdenslande, er en del af en større handlingsplan, som den britiske hjælpeorganisation Oxfam nu har lanceret i kølvandet på nyhederne om, at dens medarbejdere har benyttet sig af – i nogle tilfælde mindreårige – prostituerede i Haiti og Tchad.

Kommissionen vil blive fuldstændig uafhængig og bestå af førende eksperter i kvinders rettigheder, lover organisationen i en pressemeddelelse.

“Det der er sket, og måden det er blevet håndteret på, er en skamplet, der vil forfølge Oxfam i årevis. Og med rette. Af hele mit hjerte beder jeg om tilgivelse,” siger Oxfams internationale direktør, Winnie Byanyima, i pressemeddelelsen.

Fyrede medarbejdere genansat

Debatten brød løs, da beretninger om sexfester, som blev holdt af Oxfam-medarbejdere i Haiti i 2011 og Tchad i 2006, kom til offentlighedens kendskab.

En tidligere Oxfam-medarbejder fra Belgien, der var landechef i Haiti og som skal have spillet en central rolle i at organisere sexfesterne, har taget skylden på sig. Han erkender, at det var ”helt vanvittigt”, men har ifølge flere internationale medier tilføjet, at ”ingen er perfekt, men jeg er ikke noget svin”.

Belgieren og to andre har trukket sig fra deres stillinger i Oxfam, mens fire andre er blevet fyret i sagen.

Organisationen har erkendt, at de fyrede blev genansat blot få måneder senere.

Den britiske vicedirektør for Oxfam, Penny Lawrence, har trukket sig på grund af skandalen.

En tidligere Oxfam-ansat har endvidere fortalt, hvordan nogle mænd krævede sex fra kvinder til gengæld for nødhjælp.

Også Læger uden Grænser og den amerikanske International Rescue Committee (IRC) har erkendt, at der også har været seksuelt upassende forhold i deres rækker.

Skal lære af fejlene

Oxfam har fået kritik for, at organisationens tiltag ikke var tilstrækkelige, da den selv fik kendskab til sexfesterne og brugen af prostituerede blandt sine medarbejdere.

Den kritik forsøger Oxfam nu at imødegå ved at tredoble finansieringen til beskyttelse af de personer, organisationen skal hjælpe, og fordoble antallet af ansatte, der arbejder med sikkerhed.

Et af de andre tiltag er en mere grundig screening af de medarbejdere, der sendes på missioner i andre lande.

Ifølge Mie Roesdahl, generalsekretær i Oxfam IBIS i Danmark, er der lige nu to ting, der er vigtigere end alt andet: At organisationen fortsætter sit arbejde med at sikre nødhjælp og langsigtet udvikling til millioner af mænd, kvinder og børn rundt om i verden.

Og at Oxfam lærer af sine fejltagelser og bruger dem til at sikre, at sådan misbrug og udnyttelse, som foregik i Haiti, ikke kan foregå igen.

”Vi er absolut forpligtet til at sikre, at alle vi arbejder med såvel som vores medarbejdere og frivillige, er beskyttet mod overgreb og seksuelle krænkelser,” siger Mie Roesdahl.

De omtalte krænkelser i Haiti fandt sted i 2011. Oxfam IBIS blev en del af Oxfam i 2016.

Ud over at nedsætte en kommission vil Oxfam:

  • Oprette en globalt tilgængelig database med få udvalgte personer, der som de eneste kan give reference til tidligere ansatte, som søger nyt job. Det skal sikre, at referencer ikke kan forfalskes, og at viden om kritisabel adfærd hos en tidligere medarbejder, gives videre til eventuelt nye arbejdsgivere. • Øjeblikkeligt afsætte flere midler til at forbedre Oxfams politikker og praksis i forhold til at beskytte mod seksuelle krænkelse og overgreb.
  • Straks gå i gang med den kulturændring, der sikrer, at ingen i fremtiden vil møde sexisme, diskrimination eller krænkelser og at alle trygt kan sige til, hvis noget ikke er, som det skal være. Alle medarbejdere og frivillige i Oxfam skal være fuldstændig klar over, hvilken adfærd der er acceptabel og ikke.
  • Oxfam vil desuden snarest muligt offentliggøre den interne undersøgelse fra hændelserne i Haiti i 2011. Navnene på de involverede medarbejdere er allerede blevet delt med myndighederne i Haiti.

Find hele Oxfams handlingsplan her