Gå til hovedindhold

Mobile menu

Oxfam-sagen: Vice-direktør går af

Vice-direktør for hjælpeorganisationen Oxfams britiske afdeling, Penny Lawrence, er gået af som følge af sagen om ansattes betaling for sex i Haiti og Tchad. Organisationen er under stærk pres fra Storbritanniens regering, EU og sponsorer.
En Oxfam-ansat under hjælpearbejdet i Haiti efter jordskælvet i 2010. Manden har ikke noget at gøre med prostitutions-sagen.

En Oxfam-ansat under hjælpearbejdet i Haiti efter jordskælvet i 2010. Manden har ikke noget at gøre med prostitutions-sagen.

Oxfam International (CC BY-NC-ND 2.0)

Fredag kom det frem, at flere af Oxfam GB ansatte har betalt unge kvinder - og muligvis mindreårige - for seksuelle ydelser under deres udstationering i Haiti, hvor Oxfam var en af mange organisationer, der deltog i hjælpearbejdet efter jordskælvet i 2010.

Læs mere: Sexskandale rammer britiske Oxfam hårdt (12.02.2018)

Lawrence, der udover at være vice-direktør også er chef for organisationens internationale programmer, siger ifølge BBC, at hun påtager sig ansvaret for skandalen og at hun derfor har sagt sin stilling op. Det skriver BBC.

Organisationens leder i Haiti og en anden mand, der havde arbejdet for organisationen i Tchad, havde tidligere udvist en opførsel, der vakte bekymring, som det blev beskrevet i en rapport fra organisationen, men alligevel blev de to sat til at forvalte organisationens arbejde i det caribiske land.

I et meddelelse beklager Lawrence at organisationen ikke reagerede kraftigere på de bekymringer og hun tager det fulde ansvar, skriver BBC.

Undersøgelser og krav til organisationen

Organisationen er under anklage for at have forsøgt at dysse sagen ned ved at lade nogle medarbejdere sige op og fyret andre uden at sagen er blevet offentliggjort eller indrapporteret til den uafhængige kommission, der registrerer og regulerer velgørende organisationer.

Charity Commission, som kommissionen hedder, har nu sat en undersøgelse i gang og kommissionen har vidtgående beføjelser til at indhente information og i yderste tilfælde indefryse bankkonti.

Og fra EU bliver der holdt øje med sagen. Ifølge BBC truet EU-kommissionen med at stoppe støtten til alle organisationer, der ikke lever op til “høje etiske standarder”. EU støttede i 2011 Oxfams arbejde i Haiti med knap 8,5 millioner kroner.

Som vi skrev mandag har udviklingsminister Penny Mordaunt truet med at stoppe statens tilskud til organisationen. Hun har givet Oxfam frist til slutningen af ugen til at forklare hvordan den fremover vil håndtere sager af denne type.

Ministeren vil oprette en ny afdeling i udviklingsministeriet, som skal registrere alle udviklings- og hjælpearbejdere, så det fremover kan undgås at personer, der f.eks. har udnyttet sin position til at opnå seksuelle ydelser ikke bliver ansat i andre stillinger eller organisationer.

En sponsor, juice-producenten Innocent, har meddelt at den forventer en klar plan, der skal sikre at lignende situationer opstår igen.