Palmes hemmelige agent i Sydafrika står frem i TV

palme-agent-5-1280-jpg
Birgitta Karlström Dorph
Foto: SVT
Forfatter billede

Overførslerne var hemmelige i Sverige og diskuteredes aldrig i Riksdagen i Stockholm.

“Min aller første morgen i Sydafrika tænkte jeg, at jeg måtte ud og mærke Sydafrikas virkelighed og pludselig kom jeg til en bænk, hvor der stod “Whites only”. Jeg kiggede på den og tænkte “Er der virkelig sådan, det er her”, dér må kun jeg sidde”, siger Birgitta Karlström Dorph til svensk TVs hjemmeside torsdag.

Det første indtryk af Sydafrika efterlod hende med en stærk følelse af, at “sådan her skal det ikke være”.

En beslutning, der kom til at påvirke hendes virke som svensk diplomat i 1980-erne.

Det arbejde, hun udførte på den svenske delegation i regeringsbyen Pretoria, var nemlig tosidet: Dels de almindelige diplomatiske gøremål, dels en tophemmelig opgave.

Dokumentaren sendes i aften kl. 20 på TV-kanalen Sverige 2 (SVT2) og genudsendes lørdag og søndag.

Den er med danske undertekster.

Svensk dokumentar fra 2015 af Bengt G Nilsson, Erik Pauser, Dylan Williams och Matt D’Arcy. Foto: Erik Pauser. Klippning: Matt D’Arcy.

Sendes hvornår?

SVT2 og SVT Play torsdag d. 1 oktober, kl. 20.00

SVT2 lørdag 3 oktober, kl. 16.10

SVT2 søndag 4 oktober, kl. 23.55

Læs mere og se forklarende videoindslag på

http://www.svt.se/dokumentarfilm/palmes-hemliga-agent

Danmark havde også en anti-apartheidbevilling

Den blev skabt i 1964 som en meget spæd begyndelse, men firedobledes allerede fra 1974.

Det var Folketingets særlige anti-apartheidbevilling, som via en stribe folkelige organisationer overførte betydelige midler til de sydafrikanske oppositionsbevægelser i eksil i nabolandene og til selvstændighedsbevægelser i Mozambique (FRELIMO), Angola (MPLA), Namibia (SWAPO) og Rhodesia /Zimbabwe (ZANU og ZAPU).

Christopher Munte Morgenstierne opgjorde i 2003 i bogen “Denmark and National Liberation in Southern Africa – A Flexible Response” den samlede danske støtte til en milliard kroner fra 1964 til 1993, da Sydafrika stod overfor sort flertalsstyre.

Den totale økonomiske håndsrækning fra svensk side til de sorte befrielsesbevægelser var større end den ene milliard, som Birgitta Karlström Dorph kanaliserede videre.

Den var så stor og markant, at Nelson Mandela valgte at besøge Sverige som et af de allerførste lande for personligt at sige tak.  

Ikke mindst under dav. statsminister Olof Palme (S) var støtten markant, men den blev også bakket op af de borgerlige midterpartier. I Danmark var støtten fra borgerlig side betydelig mere valen.

Palme (1927-1986) var statsminister fra 1969 til 1976 og igen fra 1982 til sin voldsomme død i februar 1986.