Panasonic og Samsung anklages for slavelignende forhold i Malaysia

15354634038_1fcb59d860_o
Forfatter billede

The Guardians afsløringer vækker nu internationalt fokus og bekymring om forholdene på de to elektronikgiganters leverandørfabrikker i Malaysia.
Begge virksomheder har igangsat interne undersøgelser på baggrund af de fremførte anklager fra nepalesiske migrantarbejdere.    

The Guardian har talt med 30 migrantarbejdere fra Nepal, som alle arbejder på malaysiske leverandørfabrikker til Panansonic og Samsung.  

Migrantarbejderne fortæller til avisen, at de er blevet bedraget om lønforhold, har fået frataget deres rejsepas og truede med store bøder (fratræk fra indtjent løn) hvis de agter at rejse hjem til Nepal inden deres kontrakter udløber. Nepaleserne påstår desuden, at de er blevet tvunget til stående arbejde i op til 14 timer om dagen med begrænset mulighed for hvile og toiletbesøg.

Nogle af migrantarbejderne, som The Guardian har talt med, er direkte ansat af Samsung, men de fleste arbejder for en virksomhed, som Samsung hyrer arbejdskraft fra.
De nepalesiske migrantarbejdere, som samler eller producerer dele for Panasonic, er alle ansatte hos underleverandører til den japanske elektronikgigant.

Malaysias elektroniksektor står for næsten 35 procent af landets økonomi og har længe været under kritik for sin behandling af migrantarbejdere. I 2014 konkluderede en rapport for arbejdsrettighedsorganisationen Verité, at næsten en tredjedel af alle arbejdere i landets elektronikindustri kan kategoriseres som tvangsarbejdere.