Papito: Mere end bare en frisør

Forfatter billede

”Jeg kan ikke være millionær i min virksomhed, når jeg kan se, at dem omkring mig ikke engang er i stand til at dække deres basale behov,” siger Papito i et interview til Al Jazeera.

Frisøren Gilberto Valladares, også kendt som Papito, beskriver, hvordan den cubanske kultur er baseret på solidaritet blandt familie, venner og naboer. Hans drøm er at gøre en forskel med sin salon, og det hele startede med en idé.

Et frisørmuseum

Fra da Papito var helt ung, havde han en passion for hårstylingens historie og traditioner, som i Cuba stammer tilbage fra år 1552, da spanieren Juan Gómez med sin flair for at trimme hår, fuld- og overskæg, udtrækning af tænder og behandling af sår modtog sit bevis som frisør. 

På grund af den historiske interesse har Papito indrettet sin salon Arte Corte (klippekunst) med frisør/barber antikviteter og nærmest gjort det til et interaktivt museum. Her kan kunder gøre sig det behageligt i en frisørstol, som er næsten 100 år gammel, og se rundt på de antikke sakse, barberblade, spejle, børster, kamme og sågar reklamer/plakater, og gamle originale malerier og tegninger lavet af cubanske kunstnere med emnet hårstyling. 

Papito er overbevist om, at alle disse ting blot er begyndelsen på, hvad der en dag vil blive Cubas første frisørmuseum.

Kulturelt iværksætterprojekt

Men Arte Corte er mere end bare det. Siden 2002 har salonen været en del af et kulturprojekt, der har formået at sparke til en masse menneskers interesse for at “starte noget selv” i gaden Calle Aquiar i Old Havana.

Ansporet af Papito er projektet støttet af historikeren Eusebio Leal, der har investeret i gadens forvandling: Restaurering af facader, asfaltering og financiel støtte til iværksætterne.

For flere og flere blev tiltrukket til Calle Aquiar, som nu er kendt som Frisørstrædet (eller Callejon de los Pelugueros). Folk blev inspireret til at starte deres egen lille virksomhed – caféer, håndværkerbutikker, restauranter, og da turisterne begyndte at kigge forbi, blev der åbnet vandrehjem.

Gaden, der før var kendt for at være Havanas grimmeste, undergik en forvandling og blev kun smukkere og smukkere. Bygningernes facader blev dekoreret med kunst, der havde noget med hår og skæg at gøre. Projektet er stadig konstant under udvikling. Papito kommer hele tiden op med nye idéer, så arbejdet fortsætter.

Frisørskole for døve

For eksempel startede de en frisørskole for mindre privilegerede børn som ikke har et job eller går i skole. ”Vi gav dem en chance for at lære dem at forsørge sig selv, og tilbød dem et arbejde,” siger Papito til Al Jazeera. Nogen endte sågar med at arbejde i saloner på skibe.

Efterhånden begyndte iværksætternes indkomst at stige, og deres levestandarder blev forbedret.

Papitos næste idé er at give rabat armbånd til turister, der bor på frisør-strædet, så de får 15 procent rabat på, hvad end de køber på gaden. Armbåndene skal laves af de ældre, som for pengene kan tage på udflugter.

I år, siger Papito, vil de starte bartenderkurser for unge, da de har fået den Fransk-cubanske rom mixer fra Havana Club til at støtte størstedelen af projektet. De studerende vil få en officiel titel, og den bedste blandt dem vil blive fastansat hos European Cruise Lines.

Papito fortæller videre til Al Jazeera, at nøglen til projektets succes var at få en blanding af statsdrevne virksomheder og institutioner, iværksættere og fællesskabet ombord på idéen. 

”Vi vil gerne blande det, der er statsejet med det, der er fællesejet. Vi bygger et fodboldsmuseum hos en slagter, fordi drengene elsker det”.

De har endda opnået en aftale med en døveforening til at udlære piger med hørevanskeligheder til frisør på deres skole. Og fordi de er et lokalt projekt for bæredygtig udvikling, vil de sørge for, at de studerende som færdiguddannede får en salon, så de kan begynde deres frisørforretning. Til gengæld forpligter de sig til at undervise andre døve gratis. 

Mere kan læses på Al Jazeeras hjemmeside.