ParadisePapers dokumenterer skatteunddragelse for milliarder

tax_evasion_226717_1280_pixabay
Forfatter billede

Først kom PanamaPapers, og nu kommer ParadisePapers, hvor nogle af verdens rigeste endnu engang bliver afsløret i at have placeret store formuer i skattely.

Søndag er ICIJ – International Consortium of Investigative Journalism – begyndt at afsløre nogle af de hemmeligheder, der nu ser dagens lys takket være 13,4 millioner lækkede dokumenter og filer.

De mange dokumenter kommer fra advokatfirmaet Appleby, investeringsselskabet Asiaciti og fra virksomhedsregistre, der hidtil har været lukket for offentligheden.

De mange papirer kaster blandt andet lys over 120 politikeres og globale lederes økonomiske interesser og aktiviteter.

Blandt de mange millioner dokumenter er der beviser for forbindelser mellem Rusland og Donald Trumps handelsminister, milliardæren Wilbur Ross. Desuden afslører papirerne, at 12 andre personer, der er tæt på Trump, har placeret penge i skattely.

Facebook har 30 milliarder i skattely

Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, der i årevis har kæmpet imod skattely, mener, at ParadisePapers endnu en gang udstiller, at nogle store selskaber og rigmænd spiller efter helt andre regler end almindelige borgere, når det kommer til at betale skat.

Facebook alene gemmer over 30 milliarder kroner væk i skattely. Og det er blot den seneste virksomhed, der er blevet afsløret i en række af læk, som alle sammen peger på et gigantisk problem, mener organisationen.

”Det er ubærligt igen at se en skattely-skandale, der viser, at store selskaber og super-rige snyder fællesskabet for milliarder. Det udstiller en grov uansvarlighed, men også vores politikeres manglende evne eller vilje til at sætte en stopper for skattely”, siger Lars Koch, vicegeneralsekretær i Oxfam IBIS.

”Politikernes flotte ord er kun blevet til svage reformer efter at have været gennem lobbyisternes mølle. Vores ledere må skride til handling og vise, at de mener det. De må simpelthen tage magten tilbage og få lukket skattehullerne. Nok er nok!” siger Lars Koch i en pressemeddelelse.

”Vi må som borgere og skattebetalere verden over kræve af vores politikerne, at de får de gigantiske firmaer og rigmænd til at bidrage til fællesskabet. Fra Nairobi til Næstved mangler vi de her penge til at betale for uddannelse, sundhed og alt det andet, vi som samfund har brug for,”

”Politikerne skal stoppe ræset mod bunden, hvor landene konkurrerer om at stjæle skattebase fra hinanden ved at tilbyde stadig større skatterabatter til de største selskaber. Politikerne skal arbejde sammen om at stoppe skattely, og Danmark må gå i spidsen.”

På EU-topmødet den 19. oktober stillede Danmark og Lars Løkke sig på linje med skattelylandene Luxembourg og Irland om at bremse tiltag i EU for at beskatte IT-giganterne.

Verdens fattigste betaler prisen

Skattely skaber fattigdom og ulighed, påpeger Oxfam IBIS. Når rigmænd og virksomheder som Facebook og Glencore, verdens største råvarehandelsselskab, undviger skatten, går det ud over almindelige mennesker.

Især verdens fattigste betaler prisen: Udviklingslandene mister hvert år mindst 700 milliarder kroner på grund af skattely. Det er penge nok til at betale for uddannelse til de 123 millioner børn, der lige nu ikke går i skole – og til at sørge for sundhed, som kunne forhindre, at seks millioner børn dør hvert eneste år.

”Det kan sagtens lade sig gøre at sætte effektivt ind mod skattely, hvis vores politikere og lande vil arbejde sammen i stedet for at konkurrere. Vi skal have fuld offentlig gennemsigtighed i selskabers regnskaber land for land. Vi skal have et offentligt tilgængeligt register over, hvem der ejer hvilke selskaber, så skattesvindlere og kriminelle ikke længere kan gemme sig bag stråmænd og skuffeselskaber. Og vi skal lave en sortlistning af skattely med økonomiske sanktioner mod de skattely-lande, der lever af at stjæle skatteindtægter fra andre lande,” siger Lars Koch.

Se detaljer om lækket hos ICIJ