Gå til hovedindhold

Mobile menu

Plastikproblemet: Fjern stillehavsø drukner i affald

Et nyt studie viser nu, at selv ikke de fjerneste egne af kloden kan undslippe et menneskeligt aftryk. Henderson Island i det sydlige stillehav er således et af de mest forurenede steder på kloden.

Foto: Vberger

37,7 millioner stykker plastik. Så meget affald ligger der ifølge et forskerhold på Henderson Islands strande.  Dette gør Henderson Island til et af de mest forurende steder på hele jorden, og det til trods for øens placering i midten af Stillehavet og selvom den ligger næsten 5000km fra de nærmeste mennesker.

Dette viser ifølge Dr. Jennifer Lavers fra University of Tasmania, hvor slemt det står til med plastikforureningen på kloden: "There's no escaping plastic pollution even in the most distant parts of our oceans."

Lavers, der ledede en expedition til øen mener således at billederne fra øen kan være med til at fungere som et wake-up call for mange mennesker, eftersom billederne fra øen viser, at det plastik vi smider ud, ikke bare forsvinder af sig selv. I hendes artikel omkring emnet, der bærer den mundrette titel: “Exceptional and rapid accumulation of anthropogenic debris on one of the world’s most remote and pristine islands”, minder Lavers således om at den globale produktion af plastik lige nu stiger eksponentielt og at der hvert år bliver produceret mere end 300 millioner tons plastik på verdenplan, der ikke bliver genbrugt.

I den forbindelse minder Lavers om, at dette problem ikke kun er grimt at se på, men at det også har reelle konsekvenser:

“Plastic debris is an entanglement and ingestion hazard for many species, creates a physical barrier on beaches to animals such as sea turtles, and lowers the diversity of shoreline invertebrates. Research has shown that more than 200 species are known to be at risk from eating plastic, and 55 per cent of the world's sea birds, including two species found on Henderson Island, are at risk from marine debris,” lyder det.