Prisvindende journalist er ny redaktør for Globalnyt

peter_tygesen_takketale_photo_jacob_crawfurd
Peter Tygesen giver takketale efter at have modtaget Timbuktuprisen i 2017.
Foto: Jacob Crawfurd / Timbuktu Fonden
Laurits Holdt

21. januar 2019

Den mangeårige freelancejournalist Peter Tygesen er blevet ansat som ansvarshavende redaktør for Globalnyt, hvor han slutter sig til den eksisterende redaktion.

Han har allerede indtaget sin plads på kontoret i Gyldenløvesgade, hvor redaktionen rykkede ind i efteråret 2018.

”Globalnyt har et stort potentiale i kraft af mange daglige læsere, et godt omdømme, dygtige skribenter og en stor kreds af annoncører. Jeg er overbevist om, at Globalnyt på den baggrund kan få større gennemslagskraft, end vi har i dag. Min opgave er også at sikre en større udbredelse på sociale medier, og det er en spændende udfordring, fordi brugernes vaner og ønsker skifter så hurtigt. De sociale medier kan være et godt udstillingsvindue for vores journalistik, som kan trække læsere og brugere ind til vores kerneprodukter, som er nyhedsbrevet og hjemmesiden,” siger han.

Med ansættelsen af Peter Tygesen består den faste stab af en redaktør, to skrivende og redigerende journalister og tre fagredaktører.

Det er redaktionens og bestyrelsens ambition at nå bredere ud med de enkelte historier, tiltrække flere faste læsere og på den baggrund hæve indtjeningen.

”Hverken jeg eller bestyrelsen har sat tal på et konsolideret og styrket Globalnyt – men jeg vil selv være skuffet, hvis vi ikke om et år har flere brugere og en bedre indtjening, som vi kan investere i mere dybdeborende, uafhængig journalistik,” siger han.

Bare journalist

Siden han indledte sin journalistkarriere i 1984 har han beskæftiget sig med udlandsjournalistik og med et klart fokus på Afrika.

Derfor er han blevet kategoriseret som ”Afrikajournalist”. Selv foretrækker han dog blot at blive omtalt som journalist.

Han har bl.a. skrevet en række bøger om Afrika, hvoraf den mest kendte nok er ”Congo – formoder jeg” fra 2001. Den Demokratiske Republik Congo fyldte meget i hans arbejdsliv de følgende år. I 2006 producerede han sammen med fotografen Jørn Stjerneklar dokumentarserien ”Det danske Congo-Æventyr 1-3” til DR2 og i 2005 skrev han udstillingskataloget til udstillingen ”Congospor. Norden i Congo – Congo i Norden”, der blev vist på Nationalmuseet og de etnografiske museer i Stockholm, Oslo og Helsinki i de følgende to år.

Timbuktu-prisen

I 2017 modtog han Timbuktu-prisen på kr. 100.000, som gives til en person eller gruppe, der har ydet en særlig indsats inden for formidling af udviklingsstof.

Prisen er en form for arbejdslegat og Peter Tygesen øremærkede pengene til en journalistisk undersøgelse af den danske involvering i landbrugsudviklingen i Afrika. Det er planen, at det skal blive til en dokumentarserie til DR.

I sin tale ved prisoverrækkelsen begrundede fondens formand, Thomas Ravn-Pedersen valget af Peter Tygesen til årets pris med, at ”han besidder den fortælleevne, indsigt, grundighed, indlevelse og respekt, der skal til for at formidle komplekse dilemmaer fra et kontinent som Afrika.”

Ni år i Afrika

Det er især det sydlige Afrika, der optager Peter Tygesen. Han har sammenlagt boet otte år i Zimbabwe og et år i Sydafrika.

Han har arbejdet som Afrikamedarbejder og korrespondent på Weekendavisen, redaktionssekretær for udlandsstof på Radioavisen og udlandsredaktør på dagbladet Information.

Siden 2001 har han ernæret sig som freelancer. Udover Congo-projekterne har det bl.a. resulteret i en undervisningsbog om Afrika til gymnasiet, ”Afrika – fortid og fremtid” fra 2016 (sammen med Finn Rasmussen), bogen ”De gode menneskers land. Danmark i Mozambique” om Mozambiques historie og den danske bistand fra 2008 og dokumentarfilmen ”Democrats” fra 2014, som han var idémand og researcher på. Filmen blev instrueret af Camilla Nielsson.

Med ansættelsen på Globalnyt, hvor han også har været aktiv i bestyrelsen, vender han tilbage til redaktørgerningen.

”Først og fremmest har jeg fået den store glæde at få kolleger, jeg møder og samarbejder med hver eneste dag. Jeg har haft det godt som ensom ulv, men jeg trives godt i et arbejdsfællesskab. Siden jeg var udlandsredaktør på dagbladet Information, har jeg savnet fornemmelsen af at jage i flok, at være del af et sammentømret hold, der går målrettet efter at lave sit arbejde bedre i dag end i går. Det har jeg fundet på Globalnyts redaktion, og det er en daglig fornøjelse,” siger han.

Alle gode gange tre

Peter Tygesen er fra Vorbasse mellem Esbjerg og Vejle, født i 1954 og journalist siden 1984.

Inden da var han omkring statskundskabsstudiet på Aarhus Universitet og medicinstudiet på Københavns Universitet.

Der skulle dog gå omkring tre årtier før et universitetsstudie kunne holde ham fast længe nok til, at han kunne afslutte det. Ikke overraskende var det Afrikastudier på Københavns Universitet, hvor han først tog en mastergrad og siden en kandidatgrad i 2017.

Peter Tygesen har to voksne døtre og bor på Frederiksberg sammen med sin kone, forfatteren Pia Fris Laneth.