Rapport: Danmark er verdensmester i udviklingsbistand

afrika_gadeliv_handel4
Forfatter billede

Centret oplister 27 af verdens rigeste lande ud fra deres tilgang til det udviklingsarbejde, der berører over fem milliarder mennesker i fattigere lande.

Udvikling handler om mere end den direkte bistand, så indekset tager følgende faktorer med i beregningen:

  • Nødhjælp
  • Investeringer
  • Teknologi
  • Miljø
  • Handel
  • Sikkerhed
  • Migration

Målt på disse syv områder ligger Danmark samlet set i top blandt verdens 27 rigeste lande.

Plads til forbedring

Danmark scorer højt inden for især sikkerhed og nødhjælp. Men der er stadig plads til forbedring inden for migration, hvor vi ryger ned på en 14.-plads i den nederste halvdel af indekset, langt efter vore nærmeste naboer i Tyskland og Sverige.

Center for Global Development noterer, at selv om Danmark relativt set tager en pæn andel af de flygtninge, der søger mod Europa og andre rige lande, tager vi ikke imod nær så mange studerende fra udviklingslande, som andre rige lande gør.

Sverige ligger nummer to i indekset, og Finland kommer ind på en tredjeplads. Sverige får rosende omtale for sit arbejde med at bekæmpe klimaforandringer og sikre biodiversitet, mens Finland ligger i top på kriteriet om investeringer.

Dansk bistand er effektivt

Kun en lille håndfuld lande opfylder det internationale mål om at bruge 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) på udviklingsbistand. Alligevel er udenlandsk bistand fortsat en vigtig finansieringskilde for nogle af verdens fattigste lande.

Danmarks førsteplads i den del af indekset, der handler om bistand, er en kombination af generøsitet (Danmark giver 0,75 procent af BNI, men mindre end i tidligere år) og effektiviteten af støtten.

Andre lande som Norge og Luxembourg er mere generøse. De giver henholdsvis 1,11 og 1 procent af BNI i udviklingsbistand.

Indekset ser dels på, hvilke lande, der giver den højeste andel af BNI i udviklingshjælp, men det måler også kvaliteten af støtten ud fra den seneste vurdering af kvaliteten af officiel udviklingsbistand (QuODA).

QuODA undersøger hver donors udviklingsbistand på 31 indikatorer af de vedtagne bistandseffektivitetsprincipper for effekten af hjælpen, fremme af modtagerlandets institutioner, mindske bureaukrati og sikre åbenhed om investeringer.

Sikkerhed og udvikling går hånd i hånd

Et andet område, hvor Danmark ligger i top i indekset, er inden for sikkerhed.

Sikkerhed og udvikling er tæt forbundet, skriver Center for Global Development. Krig og politisk motiveret vold kan ødelægge folk evne til at leve i visse områder af verden og nedbryde offentlige institutioner, mens fattigdom og institutionel svaghed gør det lettere for politisk vold og krig at bryde ud.

Indekset ser på, hvilke lande der yder bidrag til fredsbevarende og humanitære operationer. Det kan være alt lige fra at indsætte flåder til at sikre søvejene til at deltage i internationale sikkerhedsoperationer, der fremmer ikke-spredning, nedrustning og internationale retsprincipper. Danmark indtager førstepladsen på sikkerhedsområdet, da landet er en væsentlig bidragyder til internationalt sanktionerede fredsbevarende og humanitære operationer.

I indekset lægges der også vægt på, at Danmark har ratificeret alle ni internationale sikkerhedskonventioner, der måles i indekset.

Frankrig ligger på en andenplads inden for sikkerhed på trods af landets relativt store våbeneksport.

Tørnæs: Vi yder et konkret og synligt bidrag

Herhjemme glæder udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) sig over den fornemme førsteplads.

en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Find hele indekset her

Læs mere om indekset her