Rapport: Kinesiske byer kan blive fyrtårne for cirkulær økonomi

shanghai-2446323_960_720

Shanghai


Foto:
Thomas Jazrawi

Kinas storbyer er godt rustet til at blive internationale fyrtårne for omstillingen til en økonomi, der kræver langt færre ressourcer.

Det er et af budskaberne i en ny rapport fra Ellen Macarthur Foundation, en tænketank med fokus på cirkulær økonomi.

Det er en model, som kan gøre op med det store forbrug af klodens begrænsede ressourcer ved at fokusere på genbrug, genanvendelse og generelt at undgå at dyrebare råmaterialer ender som affald.

Den nye rapport konkluderer, at omstillingen i Kinas byer kan gøre produkter og services billigere for indbyggerme og spare virksomheder og husholdninger for 70 billioner kinesiske yuan renmibi (knap 65 billioner danske kroner). 

Reducering af forurening

Det vil give indbyggerne en bedre mulighed for at komme op i den økonomiske middelklasse og samtidigt reducere forureningen med fine partikler med 50%, udledning af drivhusgasser med 23% og traffikpropper med 47%. 

Analysen har fokuseret på at inddrage principperne for cirkulær økonomi i fem områder: bygninger, mobilitet, næring, tekstiler og elektronik. 

Kina er en leder indenfor cirkulær økonomi, mener tænketanken. Der er allerede adskillige eksempler på, at byer og virksomheder har taget de grønne principper til sig, lyder det. 

Landets fortsatte urbanisering og heftige udvikling giver mange muligheder for innovation i industrien og byplanlægning ud fra cirkulære principper. 

“Kinas byer er godt rustet til at blive internationalt anerkendte fyrtårne for en succesfuld omstilling til cirkulær økonomi, støttet af landet lederskab indenfor politikker om cirkulær økonomi”; lyder de rosende ord i pressemeddelelsen fra Ellen Macarthur Foundation.

I juli måned underskrev Kina sammen med EU en erklæring om at samarbejde for at fremme cirkulær økonomi.

En besltuning, der ligledes fik rigtigt pæne ord med fra organsationen, der mener, at det kan fremme hele den globale omstilling til en mindre ressourcekrævendesamfundsmodel.