Regeringen i opgør med Flygtningehjælpen

Forfatter billede

Det gør den med et lovforslag, som blev sendt i høring mandag og ifølge regeringen skal tage et opgør med Dansk Flygtningehjælps "dobbeltrolle".

"Jeg vil sikre, at enhver tvivl er fjernet om, hvorvidt Flygtningenævnet er uafhængigt. Det gik vi til valg på, og det gennemfører vi nu," siger Inger Støjberg (V) til Jyllands-Posten.

Flygtningenævnet består i dag af en række nævn, der hver har fem medlemmer. Formanden for hvert nævn er en dommer, to medlemmer er udpeget af Udlændingeministeriet og Udenrigsministeriet, mens de sidste to af Advokatrådet og Dansk Flygtningehjælp.

Med lovforslaget skal nævnene i dag bestå af tre medlemmer.

Kritikken om mulig upartiskhed forstår generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, ikke:

"Når vi har anbefalet kompetente personer, der bliver godkendt af nævnet, er vi ude af sagen. Vi har ingen kontrol eller sanktionsmuligheder over for de medlemmer, vi har anbefalet,” siger han til Information.

Dav. statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) regering genindførte Dansk Flygtningehjælp mulighed for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet. Den kompetence havde VK-regeringen frataget den store NGO.

Sagen tog i øvrigt en ny politisk drejning tirsdag, da Liberal Alliance fra blå blok ikke ville love at stemme for regeringens forslag. 

Ifølge Jyllands-Posten er partiet mindre interesseret i, hvem der kan sætte medlemmer ind i flygtningenævnet end selve nævnets beføjelser, som det ønsker begrænset, så der ikke hersker tvivl om, at det er politikerne, der bestemmer.