Regeringen sløjfer boringer efter olie på land

800px-bernice_1_and_2_wells_with_moisture_flare_-_arnegard_north_dakota_-_2013-07-04
Forfatter billede

Efter mere end 80 års med søgninger og boringer efter olie og gas på dansk jord samt i de indre farvande, har regeringen nu besluttet at indstille dette. Beslutningen er truffet på baggrund af meget små resultater i boringerne, der blev påbegyndt tilbage i 1935. Samtidig har kritikken af boringerne været tiltagende de senere år, særligt i Nordjylland og på Lolland-Falster.

“For regeringen er det afgørende, at der er lokal og national opbakning til energi- og klimapolitikken, uanset om det gælder olie- og gasefterforskning eller opstillingen af eksempelvis vindmøller,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).  

“Vi lytter til lokale bekymringer, og vi vil gerne give de lokale borgere så gode muligheder for at blive hørt og få indflydelse som muligt. Ved at lukke ned for olie- og gasefterforskning på land siger vi klart til danskerne, at de ikke længere skal være bekymrede for, at der skal bores efter olie og gas i deres lokalområder. Det gælder især på Lolland-Falster, hvor der jo aktuelt er stor bekymring. De kan nu ånde lettet op.” 

‘Dybt problematisk’

Til gengæld vil boringerne i Nordsøen efter olie og gas fortsætte. Indtægterne skal ifølge Lilleholt være med til at finansiere den grønne omstilling.

“I fremtiden vil al efterforskning og boring efter olie og gas i Danmark ske i Nordsøen, hvor der stadig er et markant potentiale, som sikrer staten indtægter til stor gavn for vores velfærd og velstand, og indtægter som er et vigtigt bidrag til regeringens ambitioner om at sætte turbo på Danmarks grønne omstilling,” lydet det fra ministeren.

Beslutnignen om, at lade boringerne efter olie og gas i Nordsøen fortsætte, møder kritik fra bl.a. Enhedslisten, Alternative og Greenpeace.

“Hvis vi skal leve op til Paris-aftalens mål, så skal langt de fleste af de allerede fundne reserver af kul, olie og gas blive i jorden, ligesom man skal stoppe med at lede efter nye reserver,” lydet det fra energi- og klimarådgiver Tarjei Haaland fra Greenpeace.

Derfor opfordrer han regeringen til at tage konsekvensen, og stoppe efterforskningen af olie og gas i Nordsøen.

Samme toner lyder der fra Enhedslisten og Alternativet, der begge roser regeringens beslutning om at lukke ned for efterforskninger på land og i indre farvand, men samtidig understreger, at det ikke i sig selv er tilstrækkeligt.

“Det er en større sag at få lukket ned for olie- og gasefterforskning i Nordsøen, men det er det, vi skal i gang med nu. Regeringens beslutning er et lille, positivt signal i den rigtige retning, men det er ikke noget, der gør en forskel, før vi tager fat i Nordsøen,” siger energiordfører Christian Poll (Å).

Hos Socialdemokratiet er man grundlæggende enig i beslutningen om, ikke at røre ved boringerne i Nordsøen. Til gengæld rynker de en anelse på næsen af regeringens udmeldelse om at den fører en grøn klimapolitik.

“Regeringens klimapolitik bliver jo ikke grønnere af, at man i dag ikke udvinder olie og gas på land, og at man heller ikke fremover kommer til at udvinde olie og gas på land,” udtaler Klimaordfører Jens Joel (S).

Lilleholt mener, at beslutninge om at indstille efterforskninger og borringer på land er et tydeligt bevis på regeringens grønne profil

“Regeringen har en grøn profil, vi står i spidsen for en grøn omstilling, og vi kommer snart med et udspil om energipolitikken frem mod 2030. Det er det her også et led i.”