Rift om kristne bøger i Tanzania

Laurits Holdt

Tanzanierne er rigtig glade for at læse kristne bøger.

Faktisk er der så stor efterspørgsel på bibler, traktater (små hæfter med religiøse tekster, red.) og anden kristen litteratur, at Luthersk Missions litteraturforlag i Tanzania, Soma Biblia, har svært ved at følge med.

Over en halv million kristne bøger blev solgt i 2015 og over 1,5 millioner traktater, blade og småskrifter. Lagrene tømmes så hurtigt, at der er brug for genoptryk af flere af forlagets udgivelser, skriver organisationen.

Bibler går som varmt brød

Soma Biblia er swahili og betyder "Læs Bibelen". Og det er da også især Bibelen, der går som varmt brød fra det kristne forlag.

Sidste år solgte Soma Biblia 120.000 bibler. Det var næsten halvdelen af alle bibler, der blev solgt i Tanzania det år, og det gør forlaget til den største distributør af bibler i landet.

Det fortæller en stolt Odd Geir Norland, der siden 2015 har været direktør for Soma Biblia.

"Det betyder virkelig meget for folk her at have deres egen bibel. Også selv om købekraften er lille hos mange," forklarer han.

Genoptryk af børnebibel

Flere traktater og småskrifter har måttet genoptrykkes på grund af stor efterspørgsel. Også den nye bibel for juniorer, "Biblia ya Watoto", der udkom sidste år, er blevet revet væk fra forlaget.

Alle oplagets 6000 eksemplarer er udsolgt og Soma Biblia er nu ved at få genoptrykt den populære børnebibel.

"Ingen andre forlag i Tanzania har som os fokus på litteratur for børn. Det er vi meget stolte over," fortæller Odd Geir Norland.

"Vi har lavet nogle sproglige forbedringer i den nye udgave. Med støtte fra Soma Biblias venner i Danmark kan vi sætte udsalgsprisen lavt. 35 kroner er billigt for så flot en bog, også i Tanzania."

Støt stigende salgstal

Luthersk Mission har siden 1987 været engageret i litteraturmission i Tanzania. I 1992 blev forlaget Soma Biblia oprettet med base i Dar es Salaam.

I 2014 fusionerede Soma Biblia med Norsk Luthersk Misjonssambands forlag, Scripture Mission. Det har givet flere resurser til arbejdet, hvor danske og norske udsendte sammen med lokale ansatte står for produktion og distribution af kristen litteratur.

På to år er salget steget støt fra 286.000 bøger i 2013 til 536.000 i 2015.

Soma Biblia har nu fem butikker strategisk placeret i nogle af de største byer i landet og forsyner mobile bogsælgere med bøger til resten af landet.

Vil nå så mange som muligt

Trods den store succes er det vigtigt for Soma Biblia stadig at tænke på litteraturarbejdet som et missionsarbejde.

"Vi har den politik, at alle vores bøger og produkter skal sælges så billigt som muligt for at nå flest mulig med kristen litteratur," fortæller Odd Geir Norland.

Indtægterne ved salget dækker en del af omkostningerne, men ikke alle, fortæller han.

"Hvis vi skulle regne alle omkostninger med, ville vores produkter ganske enkelt blive for dyre for det tanzaniske marked. Fordi vi ikke bare tænker kommercielt, har Soma Biblia stadig brug for økonomisk støtte fra missionsvenner i Danmark og Norge for at kunne udgive gode kristne publikationer."