Rusland blander sig i konflikten i Centralafrikanske Republik

bangui_city_centre
Hovedstaden Bangui.
Foto: Alllexxxis (CC BY-SA 4.0)
Laurits Holdt

Rusland har sendt våben og militærrådgivere til Centralafrikanske Republik (CAR), hvor en lokale grupper i fere år har ført krig mod hinanden. Den humanitære situation, der i høj grad er forårsaget af konflikten, er kategoriseret som en af de værste i verden.

Landet er rigt på råstoffer og den tidligere kolonimagt Frankrig har i flere omgange haft soldater i landet. De blev dog trukket hjem i 2016 efter den formelle afslutning på borgerkrigen, der begyndte i 2012.

Ifølge det tyske medie Deutsche Welle har Rusland gennem et stykke tid været engageret i landet med militærrådgivere, som bl.a. træner landets militær i brug af russiske våben.

Rusland engagement i CAR er kommet i fokus efter tre russiske journalister er blevet dræbt i CAR. Ifølge flere medier var journalisterne i landet for at undersøge russiske lejesoldater, der angiveligt skulle arbejde i der.

De tre journalister blev dræbt af skud vej en vejspærring ved byen Sibut. Ifølge Deutsche Welle antyder deres redaktør, at drabene kan have forbindelse til deres undersøgelse af de russiske lejesoldater fra firmaet Wagner. 

Der foreligger ingen dokumentation for at firmaet arbejder eller har arbejdet i CAR. Firmaet har tidligere sendt et større antal lejesoldater til borgerkrigen i Syrien, hvor de har kæmpet sammen med de syriske regeringsstyrker.

Rusland har fået særlig tilladelse fra FN til at sælge våben til CAR’s regering, som tidligere har været underlagt en international våbenembargo.

Som nævnt blev borgekrigen i CAR officielt afsluttet i 2016 og en FN-styrke, MINUSCA, med 13.000 soldater støtter landets regering.

Regeringens og FN’s styrker kontrollerer dog i realiteten blot hovedstaden Bangui mens omkring 15 væbnede grupper dominerer resten af landet.