Rwanda åbner sine grænser for verden og satser på eliteturisme

Kigali er godt på vej til at blive Afrikas centrum for internationale konferencer.
Foto: Alex Niragira
Forfatter billede

KIGALI: Fra 1. januar 2018 kan borgere fra alle verdens lande rejse til Rwanda uden at skulle ansøge om visum inden ankomst. Det lille østafrikanske land bliver dermed blandt de første i verden til at åbne deres grænser for alle, uanset nationalitet – og tager pladsen som frontløber på det afrikanske kontinent, hvor der længe har været diskussioner om åbne grænser landene imellem.

Det nye tiltag er en vigtig brik i Rwandas ambitiøse målsætning om at blive Afrikas top-destination for internationale konferencer, forretningsfolk og velhavende turister. Gennem landets MICE strategi, som står for meetings, incentives, conferences og events, styrer Rwanda målrettet mod at gøre såkaldt eliteturisme til landets førende industri – et smart træk fra et land, som kommer til kort ved siden af dets store nabolande, når det gælder naturressourcer og klassiske turistmagneter som store safariparker og azurblå kyster.

Fordele overskygger ulemper

”De nye visumregler åbner Rwanda for verden og styrker internationale forretningsmuligheder. Rwanda tror på, at fri bevægelse for folk fremmer handel og turisme og er godt for kontinentets integrationspolitik. Vi er klar over de udfordringer, åbne grænser fører med sig, men som nation mener vi også, at fordelene ved denne beslutning overskygger potentielle ulemper,” udtalte Rwandas Udenrigsminister Louise Mushikiwabo til avisen The East African i forbindelse med offentliggørelsen af de nye regler i sidste uge.

Ifølge Rwandas udenrigsministerium ligger landets beslutning i tråd med den Afrikanske Unions målsætning om fri bevægelse de afrikanske lande imellem, og man forventer at kunne se en støt stigning af turister og forretningsfolk, der kommer til det lille, frodige østafrikanske land med de tusinde bakketoppe.

Konferencer og eliteturisme

Rwandas MICE strategi blev introduceret i  2014 med en klar målsætning om at gøre Rwanda til centrum for internationale konferencer i Afrika – og styrke landets turisme via de mange velstillede forretningsfolk og investorer, der dermed kommer på besøg.

Og selv inden de nye visumregler er trådt i kraft, ser det ud til, at strategien har virket.

Ifølge Verdensbanken er antallet af konferencegæster i Rwanda fordoblet fra 2014 til 2016, og internationale konferencer sikrede en indtægt på 47 millioner dollars alene i 2016.

Kigalis nyligt opførte og storslåede konferencecenter har da også allerede sat rammen for adskillige store konferencer, der i blandt World Economic Forum, Global African Investment Summit, African Union Summit og Africa Hotel Investment Forum.

Har du penge, kan du få

Rwandas målrettede sats på luksusturisme kommer dog med en pris.

Rwanda er blevet verdenskendt for dets bestand af gorillaer i den nordlige del af landet.


Foto: Wikimedia Commons

Rwandas mest berømte turistdestination, gorillaerne, der lever blandt vulkanerne i den nordlige del af landet, er ikke længere tilgængelige for hvem som helst. Tidligere på året fordobledes prisen for at besøge de verdensberømte gorillaer, så det nu koster op mod 10.000 kroner for en dagstur – og som noget nyt er prisen den samme for både turister og rwandiske statsborgere. Indtil da havde rwandiske statsborgere kunne besøge gorillaerne for cirka 250 kroner, men den nye pris gælder for alle, da det blev vurderet at landets egne borgere ikke var et segment værd at satse på.

Nye luksushoteller popper da også hele tiden op i Kigali og rundt i landet. Tidligere på året indviede præsident Kagame den nye Bisate Eco Lodge, hvor gæster kan nyde en nat i junglen for op til 9000 kroner per person, inden de besøger gorillaerne. For størstedelen af befolkningen i lokalområdet svarer det til langt mere end en årsindtægt. Men som en del af den nationale strategi er der en udtalt forpligtelse om at styrke både lokalsamfundet omkring turistdestinationerne via jobs og forbedret infrastruktur – og at øge fokus på konservering i nationalparkerne.

Indtil videre har Rwandas plan virket – og sprængt rammerne for, hvad omverdenen troede var muligt. Den øgede strøm af turister, konferencegæster og investorer skaber jobs og vækst i et land, som for bare to årtier siden lå i ruiner ovenpå folkemordet og var noget nær det længste fra en elite-turismedestination, man kunne forestille sig.

Tiden vil vise, hvad de nye visumregler vil betyde for tilstrømningen af turister of forretningsfolk fra hele verden – men alt tyder på, at der er én vej for Rwandas turismeindustri: Op.

Foto: Pixabay