Saudi-Arabien vil åbne Yemens havne

Laurits Holdt

Efter skarp kritik fra FN vil Saudi-Arabien nu lade nødhjælp komme ind i Yemen via landets havne og lufthavne, skriver den tyrkiske avis Daily Sabah.

Saudi-Arabien står i spidsen for en koalition af lande, der kæmper mod oprørere i nabolandet Yemen. Krigen har været særdeles ødelæggende og koalitionens angreb har kostet mange civile liv og har ødelagt en række hospitaler. Det har ført til alvorlig kritik fra flere nødhjælps- og menneskerettighedsorganisationer.

Efter raketangrebet 4. november mod Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh besluttede saudi-araberne at isolere Yemen ved at lukke for havne og lufthavne. I forvejen er transport over land stort set umuligt på grund af krigshandlinger.

Yemen er Mellemøstens fattigste land og på grund af krigen er det ved at løbe tør for medicin, fødevarer og brændstof. 

Den 9. november anklagede FN’s nødhjælpskoordinator at Saudi-Arabien er ved at skabe årtiers værste hungersnød i Yemen og krævede at der igen blev sikret adgang for humanitær bistand.

Fra saudi-arabisk side lyder det, at åbningen af havne i første omgang gælder de områder, som er kontrolleret af regeringen og koalitionen. I de havne, som kontrolleres af oprørerne vil koalitionen have FN til garantere, at der ikke bliver smuglet våben ind. 

Saudi-Arabien og USA anklager Iran for at støtte oprørerne og forsyne dem med våben – heriblandt det missil, som blev sendt mod Saudi-Arabien i begyndelsen af november.