Gå til hovedindhold

Mobile menu

Schweiz tilbagefører diktatormilliarder til Nigeria

Nigeria og Schweiz er nået til enighed om at tilbageføre 321 millioner dollars, som den afdøde nigerianske eks-diktator Sani Abachi ulovligt lagde til side på schweiziske bankkonti i midten af 1990´erne.
General Sani Abacha var Nigerias statsoverhoved fra 1993 til sin død i 1998.

General Sani Abacha var Nigerias statsoverhoved fra 1993 til sin død i 1998.

Screenshot fra Youtube

Et såkaldt Memorandum of Understanding (MoU) er blevet indgået mellem Schweiz og Nigeria om tilbageførelsen af 321 millioner amerikanske dollars, som den tidligere nigerianske militærleder Sani Abacha gemte på schweiziske bankkonti, mens han regerede Nigeria som de facto præsident fra 1993 frem til hans død i 1998.

Det meddeler det nigerianske netmedie This Day, som oplyser at aftalen blevet indgået mellem Nigerias føderale statsanklager Abubakar Malami og schweiziske myndigheder i Verdensbankens hovedsæde i Washington DC.

Transparency International anslår, at Sani Abacha nåede at lægge i omegnen af fem milliarder dollars til side på udenlandske bankkonti i sin tid som Nigerias statsoverhoved.

Gennem de seneste 10 år er det lykkedes Nigeria at gendrive omkring en milliard dollars – knap syv milliarder kroner – af de stjålne penge fra USA og Schweiz.

Læs også Schweiz tilbagefører stjålne milliarder til Nigeria

Sani Abacha kom til magten i Nigeria i 1993 ved hjælp af et militærkup, som væltede en kortlivet overgangsregering og banede vejen for et de-facto militærdiktatur, der varede indtil 1999.

Selv døde Sani Abacha i 1998, officielt af et hjerteanfald, i en alder af 54 år. Han modtog en del af sin militære uddannelse på den legendariske Mons Cadet School i Aldershot, England og nåede gennem sin karriere at deltage aktivt i flere militære statskup i Nigeria fra 1966 og frem.