Tid: 20/03/2018 15:00 til 20/03/2018 18:00

Sted: Asia House, Indiakaj 16, 2100 København Ø.

Arrangør: N/A

SDG Accelerator: VIP-event for danske virksomhedsledere, der griber Verdensmålene

I 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere FN’s Verdensmål (Sustainable Development Goals, SDGs), der frem til 2030 skal sætte en kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både virksomheder, mennesker og den planet, vi bor på. Verdensmålene giver fornyet håb for fremtiden.

Nu er det nødvendigt at tage arbejdshandskerne på og arbejde konkret med Verdensmålene, da de er et reelt startskud til, hvad der gerne må blive et globalt kapløb for især virksomheder, der har evne og potentiale til at levere produkter og løsninger, som kan være med til at løse verdens mest presserende udfordringer og dermed indfri målene.

Nogle af disse udfordringer forsøger virksomhederne i SDG Accelerator at løse. Eksempelvis mener nogle forskere, at den samlede vægt af plastik vil være større end vægten af alle havenes fisk i 2050. En af de 15 virksomheder i programmet, Desmi Ro-Clean, vil bruge sin know-how fra opsamling af olie på at løse denne udfordring. Desmi Ro-Clean har nyudviklet udstyr, som nu er afprøvet og tilbydes kommercielt til områder, hvor problemet er størst, specielt i Asien. En anden udfordring omhandler internetadgang.

Ifølge tal fra Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU) har 52 procent af verdens befolkning i dag ikke adgang til internettet. I Afrika er det hele 82 procent. Bluetown, som er med i programmet, vil bidrage til at løse denne udfordring ved at sætte solcelledrevne parabolmaster, som leverer internetforbindelser, op i afsondrede landsbyer i især Afrika og Indien.

Dette giver befolkningen mulighed for at få adgang til internettet til en overkommelig pris, hvilket eksempelvis kan hjælpe lokale sundhedsklinikker drastisk, da 80 procent af alle fejldiagnosticeringer kan undgås, hvis lokale klinikker får internetadgang, ifølge McKinsey Global Institute.

Der er store potentialer i at levere bæredygtige forretningsmodeller og løsninger i verdens vækstøkonomier, som er utraditionelle markeder for mange danske virksomheder. Det er svære markeder at arbejde i, men det er bl.a. også i disse markeder, at der er store behov for bæredygtige løsninger.

”Erhvervslivet er en vital medspiller inden for alle 17 verdensmål. Økonomisk vækst, samhandel, iværksætteri, innovation og skabelsen af anstændige arbejdspladser er opgaver, der i høj grad tager afsæt i den private sektors indsats. Danske virksomheder er langt fremme på flere af områderne, eksempelvis cleantech og byudvikling, og den styrkeposition kan udnyttes endnu bedre,” siger Mads Lebech, adm. direktør for Industriens Fond, der sammen med UNDP står bag det nye projekt SDG Accelerator.

Og det er præcis det virksomhederne i SDG Accelerator ønsker at gøre. Generelt er der stor velvilje og interesse blandt danske virksomheder. Men det er vanskeligt at omsætte abstrakte Verdensmål til konkrete handlinger og gøre dem til en del af virksomhedernes forretningsudvikling. For at gøre dette er det nødvendigt at finde den enkelte virksomheds potentiale og behov og operationalisere Verdensmålene i konkrete forretningsmodeller og produkter.

”Vi deltager i SDG Accelerator, fordi vi gerne vil udvikle nye løsninger og forretningsmodeller, der kan bidrage til indfrielsen af Verdensmålene. Sammen med eksperter fra FN-systemet og Deloitte håber vi at gøre dette, således at vi samtidigt kan få del i de 12 billioner amerikanske dollar, der er af forretningsmuligheder i Verdensmålene årligt frem til 2030”, siger Peter Ib, CEO i Bluetown.

Til VIP-eventet vil alle virksomhedsledere præsentere, hvorfor de er gået ind i projektet, samt hvad de konkret forventer at få ud af programmet. Derudover vil investor, serieiværksætter og forfatter, Lars Tvede dele sit syn på fremtidens store trends, som vil påvirke danske virksomheder.

SDG Accelerator er et nyt projekt, der skal bistå små og mellemstore danske industrivirksomheder i at anvende FN’s Verdensmål til udvikling af nye bæredygtige produkter og forretningsmodeller samt styrke medarbejderengagement omkring bæredygtighed på alle niveauer i virksomhederne. Programmet drives af FN’s Udviklingsprogram UNDP’s nordiske kontor, og projektet finansieres af Industriens Fond. Projektet implementeres i samarbejde med bl.a. Monitor Deloitte og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU). Hensigten med projektet er bl.a. at udvikle og teste SDG Accelerator-modellen i samarbejde med 30 små og mellemstore danske industrivirksomheder over en periode på to år.

For yderligere information, kontakt venligst:

Valdemar Røjle Christensen, UNDP, telefon: 26 28 81 51 eller mail: [email protected]

Ole Østrup, Industriens Fond, telefon: 23 80 06 60 eller mail: [email protected]

Tilbage til oversigten