Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Seminar: Bliv klogere på Religion og Udvikling – om religion og rettigheder

TID: Tirsdag den 7. oktober kl. 12.30-16.30

STED: Diakonissestiftelsen, Peter Bangs Vej 1, Frederiksberg.

TILMELDING: Til hele seminarrækken eller enkelte arrangementer sker ved at sende en mail til koordinator Filip Buff Pedersen på [email protected] – senest den 21. august 2014. 

Religion spiller en stor rolle i menneskes liv, fællesskaber og samfund. Mere end 75 % af verdens befolkning identificerer sig selv med en religiøs overbevisning eller retning. Et studie fra Verdensbanken (Voices of the poor fra 2000) viser at religiøse organisationer nyder større troværdighed end andre blandt verdens fattige.

Alligevel er religion en overset faktor i dansk udviklingssamarbejde. Der mangler ganske enkelt mere viden om religionens betydning for udviklingsarbejdet for at kunne arbejde med fattigdomsbekæmpelse og en rettighedsbaseret tilgang i samfund, hvor religion spiller en stor rolle.

Derfor har fire kirkelige udviklingsorganisationer – med støtte fra NGO-forum – taget initiativ til en seminarrække i efteråret, der belyser emnet på forskellig vis.

Seminarerne henvender sig bredt til medarbejdere i danske NGO’er, særligt ledere, program- og projektmedarbejdere, der arbejder med international udvikling. Målet er gennem faglig kapacitetsopbygning at skabe en forståelse for og styrke danske NGO’ers evne til at analysere og navigere i forskellige kontekster, hvor religion spiller en rolle i udviklingssamarbejdet.

Program for efteråret 2014:

• “Religion – udviklingshæmmende og –fremmende”

Hvad betyder religion for udviklingsarbejdet? Hvilke konkrete mekanismer og aspekter er positive og hvilke er negative? Hvordan kan danske civilsamfundsorganisationer agere for at begrænse de negative effekter og udnytte de positive?
Hvem: Kjell Nordstokke, Professor emeritus i diakoni og Styreleder i Kirkens Nødhjelp, Norge
Hvor: Diakonissestiftelsen, Peter Bangs Vej 1, Frederiksberg
Hvornår: 26. august kl. 9.00 – 13.00

• “Religion og rettigheder”

Hvad er samspillet mellem religion og menneskerettigheder? Hvilke styrker og udfordringer giver det? Hvordan kan man se på religion i forhold til specifikke rettigheder, som f.eks. ligestilling, reproduktiv sundhed og religionsfrihed?
Hvem: Marie Juul Petersen, PhD og Steven Jensen PhD, Forskningsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder
Hvor: Diakonissestiftelsen, Peter Bangs Vej 1, Frederiksberg
Hvornår: 7. oktober kl. 12.30 – 16.30

• “Religion, konflikt og fredskabelse – erfaringer fra naturressourceforvaltning”

Verden over er der ofte kamp om adgangen til naturressourcer. Kan inddragelse af religiøse aktører og institutioner fremme fred og fredelig sameksistens, og kan erfaringer herfra belyse hvilke roller religiøse institutioner kan spille i skabelsen af fredelig sameksistens ved anvendelse af inter-religiøs dialog? Det belyser vi med eksempler fra Tanzania og Myanmar. 

Hvem: Ja Nan Lahtaw, Executive Director of Shalom Foundation, Myanmar, Rev. Dr. Stephen Munga, Bishop in the north-eastern Dioceses of the Evangelical Lutheran Church in Tanzania and University Chancellor at Sebastian Kolowa Memorial University og Mikkel Funder, PhD, Senior Researcher and Coordinator, Natural resources and development, Danish Institute for international studies.
Hvor: Dansk Institut for Internationale Studier, Østbanegade 117, Kbh.Ø
Hvornår: 5. november (nærmere tidspunkt oplyses senere)

• “Religion i forhold til program- og projektplanlæging”

Hvordan får vi omsat den erhvervede viden om religion og udvikling og de interreligiøse erfaringer til praktiske værktøjer, der kan anvendes i planlægningen og gennemførslen af programmer og projekter? 
Hvem: Brenda Bartelink, Senior project officer Knowledge Center for Religion and Development, Holland
Hvornår: Uge 49 – nærmere tidspunkt og sted oplyses senere.

Se også www.religionogudvikling.dk

Arrangører: Folkekirkens Nødhjælp, Danmission, ADRA, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling