Gå til hovedindhold

Mobile menu

Seminar: Konflikten på den koreanske halvø

Overblik, baggrund og et kig i krystalkuglen

Tid

Torsdag, 16. november 2017 - 14:00 til 15:30

Sted

DIIS - Danish Institute for International Studies, Auditorium, Gl. Kalkbrænderi Vej 51A, København Ø

Det seneste halve år har konflikten om Nordkoreas missil- og atomvåbenprogram konstant trukket overskrifter i medierne. Mens Nordkorea har intensiveret deres missilaffyringer og detoneret den sjette og hidtil kraftigste atomprøvesprængning, har amerikanerne gennemført talrige militærøvelser og magtdemonstrationer omkring den koreanske halvø. Alt sammen ledsaget af en til tider næsten tragikomisk retorisk krigsførelse mellem USA’s præsident Donald Trump og den nordkoreanske leder Kim Jung-un, som efterlader indtrykket af, at en væbnet konflikt kan være nært forestående.

Men hvor stor er risikoen for en krig på den koreanske halvø egentlig? Kan USA reelt gennemføre et militært angreb på Nordkorea, uden at det vil ende i ragnarok? Er der nogen som helst mulighed for, at få Nordkorea til at opgive sit atomvåbenprogram? Hvor solidt i sadlen sidder den nordkoreanske leder Kim Jong-un efter fem år ved magten? Efter vedtagelse af to nye runder i august og september, hvor alvorlige er FN-sanktionerne for den nordkoreanske økonomi? Hvad er Kinas interesser, og hvor stor en rolle spiller Beijing egentlig? Og er der – fristes man til at spørge – overhovedet nogen løsning på konflikten i sigte?

Disse og en række andre spørgsmål vil blive diskuteret på dette DIIS-seminar. Seminaret leverer indledningsvis et overblik over udviklingen det seneste halve år, hvorefter vi vil dykke ned i nyhedsstrømmen for at gøre os klogere på en af de mest intense og farlige konflikter i international politik.

Talere

  • Andreas Bøje Forsby, forsker ph.d., DIIS
  • Camilla T. N. Sørensen, adjunkt ph.d., Forsvarsakademiet
  • Geir Helgesen, seniorforsker og direktør, NIAS

Program

14.00-14.15: Introduktion og overblik over konflikten på den koreanske halvø - Andreas Bøje Forsby

14.15-14.30: Historisk baggrund og Kinas rolle i konflikten - Camilla Sørensen

14.30-14.45: Nordkoreas syn på konflikten og effekten af FN-sanktionerne - Geir Helgesen

14.45-15.30: Q&A med publikum

Praktisk information

Seminaret vil foregå på dansk og livestreames på diis.dk.

Deltagelse er gratis, men tilmelding er påkrævet. Benyt venligst vores online tilmeldingsformular senest onsdag den 15 november 2017 kl. 12.00. Livestream kræver ingen tilmelding.

Tilmelding