Sex & Samfund: Nu skal der handling bag 2030-målene

womens_rights_protest_in_egypt1
En del kvinderettigheder er noget af det, der mangler i 2030-målene, siger Sex & Samfund. Her er det en demonstration for kvinders retigheder i Egypten.
Foto: Wikimedia (arkiv)
Forfatter billede

Fredag vil verdens regeringer i FN i New York vedtage en ny aftale for global og bæredygtigt udvikling. I centrum af den nye aftale står de 17 Globale Bæredygtighedsmål og 169 delmål, som regeringerne forpligter sig på at leve op til over de næste 15 år.

Som international advocacy-medarbejder har Ida Klockmann fulgt forhandlingerne tæt, og hun er en af kun fem ngo-repræsentanter der er en del af den danske delegation.

Hendes vurdering er klar:

”Aftalen er en global milepæl for ligestilling. Nu hugges det i granit, at hvis ikke piger og kvinder komme med, så opnår vi ingen af målene – uanset om det drejer sig om klima, uddannelse, rent vand eller noget helt fjerde. Hvis aftalen føres ud i livet, vil det skabe massiv forandring over hele verden og redde millioner af liv,” siger hun.

Ros til danske forhandlere

I den sammenhæng har organisationen stor ros til de danske forhandlere, der har kæmpet bravt sammen med ligesindede lande imod en stærk og velorganiseret alliance af modstander-lande fra hele verden.

På mange måder er aftalen bedre end man kunne have frygtet indenfor disse temaer.

Svagheder i aftalen

Men den har også en række svagheder.

”Det er skuffende, at seksuelle rettigheder, abort og seksualundervisning ikke anerkendes eksplicit i aftalen, selvom det heller ikke er den store overraskelse, ” siger Ida Klockmann.

Modstanden på disse områder er stadig alt for stor fra kræfter i blandt andet Vatikanstaten, den Afrikanske Gruppe, den Arabiske Gruppe og enkelte lande som for eksempel Malta og Nigeria.

”Det betyder desværre, at diskrimination og vold mod seksuelle minoriteter ikke er nævnt som noget der skal bekæmpes. Og så betyder det, at der ikke er nævnt et ord om, at mange tusinder kvinder dør hvert år fordi deres lande har en meget konservativ lovgivning på området, og kvinderne derfor ender med at få foretaget ulovlige – og derfor ofte usikre – aborter. Det er ikke fair, at disse store grupper af LGBT-personer, unge og kvinder ikke sikres disse rettigheder i aftalen, og det vil gøre det svært at opnå flere af delmålene” siger Ida Klockmann, som var til stede i FN i New York, da de sidste intense forhandlinger fandt sted i sommer.

Hvad så herfra?

”Alle regeringer skal levere på deres forpligtelser og tage konkrete og ambitiøse skridt for at aftalen kan blive til virkelighed”, siger Ida Klockmann.

”For et rigt land som Danmark skal vi gå forrest med en ambitiøs handlingsplan for vores eget land – vi må gerne vise resten af verden, hvor dygtige vi er til at levere på alle delmålene. Men vi skal også støtte op med finansiering og støtte til udviklingslande. Og så skal vi i FN være dem, der holder fast i, at alle lande i de kommende 15 år skal måles og vejes og holdes fast på de løfter, de har indgået.”