SF kræver åbne leverandørlister om børnearbejde

Forfatter billede

SF’s udviklingsordfører, Trine Pertou Mach, finder det både bedrøveligt og forkasteligt, at virksomheder “til stadighed tilsidesætter al etik og ikke har styr på, om deres underleverandører bruger børnearbejde”, fremgår det af partiets website mandag.

Udtalelsen kommer efter, at vagthunden DanWatch har dokumenteret, at børn helt ned til fem år arbejder i uregistrerede indiske miner, hvor de med hammer og mejsel hakker mineralet mika ud af klippeblokke.

Mika er en stenart, som giver en skinnende effekt i kosmetikprodukter, og det bruges bl.a. i flere af virksomheden L’Oreals produkter; f.eks. i eyeliner, øjenskygge, mascara, læbestift, fugtighedslotion og neglelak som naturligt glimmer.

Trine Pertou Mach:

”Det er fuldstændig uacceptabelt, at store virksomheder benytter børnearbejde i deres produktion”.

“Denne sag viser nok en gang, at virksomhederne er nødt til at få kontrol med deres leverandører, og hvis man som virksomhed anvender mika – eller på anden måde har en produktionskæde, hvor børnearbejde er involveret – må man stå til ansvar”.

“Store virksomheder skal ikke kunne begå ulovligheder ved at gemme sig bag underleverandører.”

Har rejst sagen for ministeren

Det har fået Trine Pertou Mach til at rejse sagen for handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Hun har opfordret ministeren til på europæisk niveau at undersøge muligheden for juridisk at kræve åbne leverandørlister og leverandøransvar. Og til at indkalde til en dialogproces mellem danske virksomheder, fagbevægelsen og NGOer, der arbejder på området.

”Vi er nødt til kræve mere åbenhed, når det kommer til børnearbejde og underleverandører. Som forbrugere må vi med rette kunne forvente, at virksomhederne stiller spørgsmål til deres leverandører om, hvor deres produkter kommer fra, og hvordan de bliver produceret”, siger Mach, der kom i Folketinget, da Villy Søvndal trak sig fra politik.

”Derfor opfordrer jeg ministeren til, at vi på både dansk og europæisk plan grundigt undersøger mulighederne for juridisk at kræve åbne leverandørlister og kædeansvar”.

“Åbne lister vil presse virksomhederne til at tage større ansvar for deres leverandører, ligesom kædeansvar giver mulighed for at straffe de virksomheder, som alligevel benytter sig af underleverandører med børnearbejdere,” anfører den tidl. mangeårige forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.

Kilde: www.sf.dk