Gå til hovedindhold

Mobile menu

Sjursen: Det forbyder sig selv at handle så kortsigtet

Caritas’ generalsekretær, Jann Sjursen, er i Niger, der er et af verdens fattigste lande. Derfra har han skrevet til udenrigsministeren samt udviklings- og finansordførerne for Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Caritas

”Kære Kristian Jensen,

Jeg skriver fra Niger, der er et af verdens fattigste lande. Jeg er på besøg for at forklare, hvorfor Caritas Danmark ikke længere med UM-midler kan støtte langsigtet udvikling i dette land.

Årsagen er finanslovsforslaget, som nu er blevet til en aftale. En aftale, som betyder, at der skal findes yderligere 1,5 milliarder kroner i besparelser på den langsigtede udviklingsbistand.

Lad mig sige det lige ud: Det der allerede er sket, og med finanslovsaftalen kommer til at ske, er uanstændigt. For det første fordi Danmark som et af verdens rigeste lande burde kunne løfte mere i bistand, end vi gør nu. Det har vi kunnet tidligere.

For det andet, så er det spild af skatteborgernes penge og en masse menneskelige ressourcer, at besparelserne kommer med så kort varsel. Vi er i en ekstraordinær situation med mange flygtninge i Europa, ja. I den situation er det for sølle, hvis Danmark ikke bare skærer i udviklingsbistanden generelt, men også reducerer den langsigtede bistanden til meget lidt. Og det hænger slet ikke sammen med ønsket om, at færre skal flygte i fremtiden.

Det forbyder sig selv at handle så kortsigtet og med så store konsekvenser til følge. I Niger og i andre lande.

Caritas opfordrer derfor partierne bag finanslovsaftalen til at finde de kr. 1,5 milliarder til dækning af flygtningeudgifter et andet sted!”

I Niger er det svært at forklare, hvorfor et politisk flertal i Danmark går ind for at skære så dramatisk i udviklingsbistanden, siger Jann Sjursen i en medfølgende video.