Skovbrande i Indonesien tager til og truer orangutanger

fire
Thomas Jazrawi

Over 500 skovbrande fordelt på 18 provinser hærger lige nu Indonesien, og seks provinser har allerede erklæret undtagelsestilstand.

Den seneste provins til at tilslutte sig denne triste statistik er Central Kalimantan (indonesisk Borneo), der er hjem for den største population af vilde orangutanger og der hvor Nyaru Menteng – verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger – ligger.

Største vilde orangutangpopulation udsat

I sidste uge startede en skovbrand i Sebangau regnskoven i Central Kalimantan. Dette område er hjem for cirka 7.000 vilde orangutanger, hvilket er den største tilbageværende orangutangpopulation i verden. Heldigvis lykkedes det opmærksomme brandpatruljer at slukke den, inden den løb ud af kontrol og spredte sig alt for meget.

Desværre er det ikke altid det lykkes at slukke brandene, inden de breder sig, og mange frygter derfor en gentagelse af 2015 skovbrandene, der kan få alvorlige konsekvenser for Borneos kritisk truede orangutang.

”I 2015 og 2016 blev hundredvis af forældreløse orangutang-unger reddet efter de havde mistet deres mor, der dør i forsøget på at beskytte ungerne mod skovbranden” fortæller Bue Heckmann, Kommunikationsansvarlig i den danske organisation Red Orangutangen, der bl.a. støtter arbejdet på Nyaru Menteng.

Frygter en gentagelse af 2015

For knap to år siden forårsagede det globale vejrfænomen El Niño voldsomme skovbrande i Indonesien med katastrofale konsekvenser for både dyr og mennesker til følge.

I alt hærgede 125.000 skovbrande landet og et regnskovsareal svarende til halvdelen af Danmarks størrelse gik op i røg, og forårsagede skadelige røgskyer i hele Sydøstasien, hvor flere skoler blev lukket. I alt estimeres skovbrandene af Verdensbanken at have kostet over 100 milliarder kroner og påvirket over 69 millioner mennesker negativt.

Da 2017 ikke er et El Niño år, er en gentagelse forhåbentligt ikke lige for.  Fornyligt kunne NASA imidlertid oplyse, at juli blev den hidtil varmeste måned nogensinde, og dermed også varmere end i optakten til 2015-skovbrandene.

Indonesiens tørkeperiode forventes imidlertid først at toppe til september, så det er derfor endnu for tidligt at spå om konsekvenserne af dette års skovbrande.

Forholdsregler er taget

I flere provinser har Indonesiens regering indsat helikoptere, der kaster vand ud over de ofte utilgængelige brandpåvirkede områder, og militæret er indsat i de påvirkede provinser for at hjælpe med at slukke brandene.

Red Orangutangen har desuden hjulpet med at oprette, træne og udstyre lokale brandpatruljer, hvor flere hundrede frivillige patruljerer i de udsatte områder, alarmerer vores indonesiske partner og nærliggende landsbyer ved tilfælde af brand, og som aktivt hjælper med brandslukningsarbejdet.

Desuden blokerede vi sidste år 34 dræningskanaler i et ødelagt tørvemoseområde, og dermed genvædede vi 2.500 hektar, der ellers ville være meget udsat for skovbrande