Spirende handel med ulovligt træ fra Myanmar til Kina afsløret

Skovrydning i Myanmar, nær den kinesiske grænse
Foto: Jidan Chaomian
Forfatter billede

I juli blev 155 kinesiske statsborgere anholdt for for ulovlig skovhugst i Myanmar. Senere blev alle frifundet.

Men episoden har været med til at kaste lys over hvordan massiv mængder træ stjålet fra Myanmars skove gennem årtier har vandret uhindret ind i Kina.

En ny rapport fra den engelske NGO Environmental Investigation Agency (EIA) afslører nogle de centrale aktører, der er involveret og belyser den systematiske korruption bag den profitable handel.

Stigende efterspørgsel fra Kina
Hovedparten af ​​det eksporterede træ er værdifulde arter som rosentræ og teak.

Begge arter har et kæmpe marked i Kina, i den såkaldte hongmu luksus møbel industri.

Den stigende efterspørgsel truer de burmesiske rosentræsarter tamalan og padauk, som nu er nær udryddelse idet der tidligere er blevet drevet rovdrift på artenne i hele Sydøstasien.

Handelen med træ strider imod Myanmars eksportforbud, som blev indført i april 2014 for at forhindre træhandel over land.

Anarki, på overfladen
Grænsen mellem Kachin provinsen i Myanmar og Yunnan-provinsen i Kina er centrum for handelen.

Det stjålne træ kommer i stigende grad fra skove længere inde i Myanmar, som forsyner fabrikker i det sydlige og østlige Kina.

“Ved første øjekast ser handelen ud til at være både kaotisk og kompleks, hvor det meste af det stjålne træ transporteres gennem Myanmars konflikt plagede Kachin stat” siger Faith Doherty, fra EIA Forest Campaign, i en pressemeddelelse.

”Men virkeligheden bag det tilsyneladende anarki er en indviklet og struktureret forsyningskæde, hvor forskellige aktører har klart definerede funktioner og laver hemmelige aftaler for at sikre den fortsatte handel med træ” tilføjer hun.

Handelen toppede i 2005, hvor omkring en million kubikmeter træ krydsede grænsen.

Efter en kort pause, hvor kinesiske myndigheder lukkede ned for grænsehandelen nærmer eksporten sig nu igen peak niveauet.

Doherty tilføjer: “Både Myanmar og Kina er nødt til at tage hurtige og effektive foranstaltninger for at dæmme op for strømmen af ulovligt tømmer som flyder på tværs af grænsen, ellers vil konflikter, vold og ødelæggelse skov fortsætte med at eskalere.”