Stor interesse for lobby-guide til klimaaktivister

Thomas Jazrawi

Det fremgår af en artikel på CARE Danmarks hjemmeside lørdag. 

Southern Voices har udviklet et sæt Climate Change Advocacy Toolkits – ”værktøjskasser” med brugervenlige redskaber og metoder, der kan anvendes af organisationer og klimanetværk der ønsker at påvirke klimapolitik på nationalt niveau og de globale klima-forhandlinger.

I løbet af 2015 har interessen for lobby-værktøjerne været støt stigende – formentlig på grund af forberedelserne i mange lande verden over frem mod klimatopmødet COP21 i Paris. I september var det samlede antal downloads nået op på over 5800.

Styrke til at påvirke national klimapolitik

Southern Voices on Climate Change er et projekt der støtter klimanetværk i Syd, med det formål at styrke deres arbejde med at påvirke og fremskynde klimaforhandlinger på nationalt plan.

Projektet har særligt fokus på klimatilpasning, frem for blot CO2-reduktioner, hvilket partnerne kæmper for at få højt op på den politiske dagsorden, bland andet under forberedelserne til COP21. Projektet koordineres af CARE, IBIS og Folkekirkens Nødhjælp, og sekretariatet er placeret i CARE Danmarks kontor. Læs mere om projektet her.

Værktøjerne blev udviklet af Southern Voices projektet i 2013 og 2014, og lanceret ved COP20 i Lima. Værktøjerne kan downloades her.

Værktøjerne er blandt andet blevet promoveret af IIED ogDrum Beat 695, som er en Afrikansk online platform for NGOer.

Værktøjer udviklet på baggrund af praktisk erfaring

Climate Change Advocacy Toolkits er baseret på praktisk erfaring og viden fra Southern Voices’ partnere i Latinamerika, Afrika og Asien. De er udviklet og struktureret for at støtte civilsamfundsgrupper bl.a. i at opbygge netværk, planlægge lobbyarbejde og påvirke politiske beslutningstagere, når der skal forhandles om klimaet.

Toolkit 5 – ”Influencing Decison-Makers” – indeholder f.eks. et konkret eksempel fra Zimbabwe. For at gøre regeringen opmærksom på vigtigheden i at udvikle en national klimapolitik, og kunne påvirke indholdet i denne, valgte en gruppe af civilsamfundsorganisationer at slå sig sammen i en arbejdsgruppe.

Ud over de politiske beslutningstagere blev også medierne inviteret og involveret i gruppens arbejde. Det resulterede i, at regeringen begyndte at lytte til argumenterne for at udvikle en national klimapolitik, og gruppen blev derfor inviteret til at sidde med ved forhandlingsbordet.

Klimatilpasning på dagsordenen ved COP21

Klimanetværk og civilsamfundsorganisationer i Syd har blandt andet benyttet værktøjerne til at inkludere klimatilpasning, som er en afgørende faktor for udviklingslandene, i de nationale planer for at beskytte klimaet – som landene fremlægger op til COP21.

Southern Voices klimanetværk og partnere har været aktive forkæmpere for at få deres forskellige regeringer til at levere ambitiøse klimaplaner i tiden op til 1. oktober, hvilket der kan læses mere om idenne artikel.