Stor pris til forsker i international udviklingsret

Forfatter billede
Morten Broberg, professor på Københavns Universitet, og Tobias Holck Colding, professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2016 for en excellent forskningsindsats inden for henholdsvis international udviklingsret og matematik.
 
Med prisen følger 1 million kr., hvoraf 750.000 kr. gives til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kr. er en personlig hædersgave.
 
Begrundelsen for tildeling af priserne blev fremført af kronprinsesse Mary,
 
Om Morten Broberg
 
Den 47-årige professor får prisen for sin højt anerkendte forskning i de problemstillinger, der er forbundet med udviklingsområdet og særligt i forhold til udviklingsbistand, international handel og retsreformer i udviklingslande.
 

Han indtager en central rolle i den internationale forskning og bidrager signifikant til en udvidelse, nuancering og redefinering af forskningsfeltet set ud fra både et grundvidenskabeligt og anvendelsesorienteret perspektiv, hedder det. 

Se portræt og film

På et spørgsmål om, hvad der er “udfordringerne ved og perspektiverne for din forskning” svarer han ifølge Carlsbergfondet:

“Min fremmeste opgave er at afdække nogle af de centrale udfordringer, som u-landene står over for samt at udvikle brugbare løsninger på disse”.

Langsomme snigende katastrofer

”Eksempelvis har jeg valgt at rette fokus mod de såkaldte langsomme katastrofer (slow on-set disasters)”, fortæller Broberg.

“Når vi hører ordet katastrofe, vil vi normalt tænke på jordskælv, tsunamier og andre tilsvarende pludselige, voldsomme hændelser. Men mange katastrofer indtræder kun langsomt – til tider så umærkeligt, at vi i Vesten slet ikke bliver opmærksomme på dem”.

“I lang tid har der f.eks. været tørke i dele af Etiopien, og vi ved, at omkring 10 millioner er truet af hungersnød. Det er en tydelig, langsom katastrofe, hvor en tidlig indsats sparer mange liv og megen lidelse – men sørgeligvis har nødhjælpsorganisationerne meget svært ved at råbe donorerne op, før end situationen har udviklet sig til en egentlig katastrofe”.

“I fremtiden vil nogle af de mest åbenlyse eksempler på langsomme katastrofer formentlig skyldes klima- og miljøforandringerne. Vi kan således forvente mere tørke, flere store skovbrande, ændrede nedbørsmønstre, flere og kraftigere tropiske storme – og det vil særligt være folk i udviklingslandene, der i første omgang bliver ramt”.

“Vi har både behov for at afklare de forventede fremtidige klima- og miljøudfordringer, som kan føre til katastrofer, og vi har stærkt behov for at udvikle samfundsmæssige løsninger, som kan begrænse eller helt afværge, at disse udfordringer ender som katastrofer”, anfører Morten Broberg.

Om Forskningsprisen

Uddeling af Carlsbergfondets Forskningspris har været en tilbagevendende årlig begivenhed, siden prisen blev indstiftet på Brygger J.C. Jacobsens 200 års fødselsdag i 2011.

Prisen gives til henholdsvis en naturvidenskabelig og en humanistisk /samfundsvidenskabelig forsker, som har bidraget afgørende til grundforskning på højt internationalt niveau.

Prisen har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse.

Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af udstyr eller løn til videnskabelig assistance.

Carlsbergfondets Forskningspris uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.