Sult i verden faldet til under 800 millioner

dfid_sult
Forfatter billede

Antallet af sultende i verden er faldet til 795 millioner, et fald på 216 millioner i forhold til 1990-1992. Det viser FN’s årlige sult-rapport, (The State of Food Insecurity in the World 2015 – SOFI).

I udviklingslandene er antallet af mennesker, der ikke har tilstrækkeligt med mad, faldet til 12,9 procent af befolkningen.

Det er en markant nedgang i forhold til de 23,3 procent, der sultede for et kvart århundrede siden, viser rapporten fra FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD) og World Food Programme (WFP).

I samme periode er verdens befolkning vokset med 1,9 milliarder mennesker siden 1990, hvilket gør faldet i antallet af sultende desto mere slående, lyder det i rapporten.

Sult kan afskaffes i vores levetid

Et flertal – 72 ud af 129 – af de lande, der overvåges af FAO har nået Millennium udviklingsmålet om at halvere forekomsten af underernæring i 2015.

Derudover har 29 lande opfyldt det mere ambitiøse mål om fødevarer fra 1996, hvor regeringerne har forpligtet sig til at halvere det samlede antal af underernærede mennesker i 2015.

Foto: FAO

“At vi næsten har nået milleniummålene om sult viser os, at vi faktisk kan eliminere sult i vores levetid. Vi skal være Nul-Sult generation. Det mål bør integreres i alle politiske indgreb og være i hjertet af den nye bæredygtige udviklingsdagsorden, der skal etableres i år, “siger FAO’s generaldirektør, José Graziano da Silva.

Rapporten blev offentliggjort onsdag klokken 11, mens store dele af Danmark havde øjnene rettet mod Christiansborg, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt udskrev folketingsvalg.

Styrk landdistrikterne

IFAD-chef Kanayo F. Nwanze understreger i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, at det skal være en prioritet at investere i landdistrikterne i udviklingslandene, hvor de fleste af verdens fattigste og sultramte mennesker bor.

“Vi skal arbejde for at skabe en forandring i vores landdistrikter, så de giver ordentlige job, anstændige forhold og ordentlige muligheder. Vi skal investere i landdistrikterne, så vores nationer kan have en afbalanceret vækst og således at de tre milliarder mennesker, der bor i landdistrikterne, kan udnytte deres potentiale,” siger han.

Finanskrise og klima bremser udvikling

Arbejdet for at nå 2015-målene om fødevaresikkerhed fuldt ud er i de seneste år blevet bremset af den globale finanskrise.

Desuden har ekstreme vejrforhold, naturkatastrofer, politisk ustabilitet og uroligheder rundt om i verden været med til at hæmme fremskridt på området.

24 afrikanske lande står i øjeblikket over for fødevarekriser, og det er dobbelt så mange som i 1990. Omkring hver femte af verdens underernærede lever i lande, der er præget af kriser og svag regeringsførelse, hvilket øger risikoen for død og sygdom.

SOFI 2015 konstaterer, at kriser i løbet af de seneste 30 år har udviklet sig fra katastrofalt, kortsigtede, akutte og meget synlige situationer til mere langvarige situationer.

Det skyldes en række faktorer, særligt naturkatastrofer, konflikter, klimaforandringer og økonomiske kriser, som er med til at forværre en fødevarekrise.

Lys og skygger på sult-kortet

I Østasien er der stor nedgang i antallet af sultende, og der er registreret gode fremskridt i Latinamerika og Caribien, det sydøstlige og centrale Asien samt nogle dele af Afrika.

Det viser, at inkluderende økonomisk vækst, landbrugsinvesteringer og social beskyttelse sammen med politisk stabilitet gør afskaffelse af sult muligt.

Frem for alt viser det, at politisk vilje til at afskaffe sult har altafgørende betydning, understreer SOFI-rapporten.

Afrika syd for Sahara er den region med den højeste forekomst af underernæring i verden. Hele 23,2 procent af befolkningen i denne del af verden sulter, hvilket svarer til næsten én ud af fire indbyggere.

Men de afrikanske lande, der har investeret mere i at forbedre landbrugets produktivitet og grundlæggende infrastruktur opnåede også deres MDG sult-mål, særligt i Vestafrika.

Fremgang over hele linjen

Andelen af sultne mennesker i Latinamerika og Caribien er faldet fra 14,7 procent til 5,5 procent siden 1990, mens andelen af undervægtige børn (under 5 år) også faldet kraftigt.

Et stærkt engagement i sultreduktion resulterede i indførelsen af sociale tiltag, som, kombineret med stærk økonomisk vækst, gav fremskridt på hele kontinentet.

Lande i Øst- og Sydøstasien har opnået stabil og hurtig reduktion i at nedbringe antallet af fejlernærede.

I det sydlige Asien er antallet af underernærede faldet mere beskedent, til 15,7 procent fra 23,9 procent, men der er sket langt større fremskridt med at nedbringe antallet af undervægtige blandt mindre børn.

Alvorlig fødevareusikkerhed er tæt på at blive udryddet i Nordafrika, hvor forekomsten af underernæring ligger under 5 procent. Derimod er der en stigende forekomst af overvægt og fedme i regionen, skriver FN i rapporten.

Små landbrug er afgørende

SOFI-rapporten opremser flere faktorer, der har spillet en afgørende rolle i at nå målet om at nedbringe sult.

For det første er landbrugets produktivitet øget, især i de små og familieejede landbrug. Det giver vigtige resultater i sult og fattigdomsbekæmpelse.

For det andet er økonomisk vækst en forudsætning for at finansiere de indsatser og bistandsprogrammer, der skal være med til at medbringe sult.

Inkluderende vækst giver folk en chance for at øge deres indkomst, og gør dem i stand til bedre at modstå naturkatastrofer og menneskeskabte kriser. At styrke de mindre landbrug er en effektiv vej ud af fattigdom og sult, fastslår rapporten.

For det tredje har det hjulpet at udvide den sociale beskyttelse, både i form af kontante overførsler til sårbare familier, men også i form af fødevarehjælp, værdikuponer, sygesikring eller skolemadsordninger.

Læs hele rapporten hos FAO