Gå til hovedindhold

Mobile menu

Syv bud for Uganda

ANMELDELSE: Ny bog tager fat i nogle af de problematikker, der hindrer en bæredygtig udvikling i Uganda.

Ane Nordentoft (arkiv)

Charles Peter Mayigas bog ”Uganda, 7 Key Transformation Ideas” er en aktuel, kritisk og inspirerende bog om uvidenhed, fattigdom og sygdom i Uganda før, nu og fremover. Mayiga er statsminister i kongeriget Buganda, den største og vigtigste provins i landet Uganda.

Bog er struktureret som syv kapitler om landets udvikling:

God regeringsførelse, forvaltning af loven, sund økonomi og befolkning, god infrastruktur, effektiv uddannelse, udvikling af landbruget og enighed om landets forvaltning og traditioner inkl. Bugandas nationale betydning.

Ifølge Mayiga er lovens stærke arm samfundets første betingelse for at tiltrække internationale investorer. Dette kræver dygtige jurister og en troværdig og aktiv politistyrke, der kan mere end at blive set og kræve bestikkelse er derfor Mayigas første bud.

Problemet med befolkningseksplosionen

God regeringsførelse, et klicheord, handler om demokrati. Men Mayiga hævder, at demokrati er andet end - mere eller mindre legitime - valg. Det handler om folkets følelse af tryghed og medbestemmelse, om en effektiv og vellønnet offentlig sektor, opkrævning af skatter og meget mindre korruption.

En god arbejdsstyrke kræver et godt sundhedssystem, ordentlige udstyrede hospitaler med uddannet og vellønnet personale.

Mayiga betoner vigtigheden af skolepligt for alle børn, men nævner ikke befolkningstilvæksten i Uganda som en alvorlig barriere for samfundsudviklingen. Den årlige befolkningstilvækst er ca. 2,5%, hvilket betyder, at halvdelen af befolkningen er børn og unge, dvs. under 15 år.

Antallet af børn og især drengebørn er traditionelt et tegn på rigdom og en måde at sikre sin alderdom på. Emnet er tabu på det afrikanske kontinent; i lille Danmark tog det mange generationer og en industriel revolution af få antallet af børn pr. familie ned på 1,5- 2 målt som gennemsnit.

Infrastrukturen mangler

Mayiga kritiserer regeringen og donorer for at satse på en generel industrialisering af Uganda fremfor med afsæt i landbruget at indføre nye utraditionelle landbrugsprodukter, professionel kvægdrift f.eks. fra Sydafrika, og organisere landets bønder i kooperativer.Twitter

Han fremhæver Sydkorea som et land, der succesfuldt har fulgt denne strategi. Han anbefaler desuden en udvikling af handel og turisme. Sidstnævnte vil kræve investeringer og en stærk markedsføring internationalt.

Mayiga fremhæver vigtigheden af en ordentlig infrastruktur, og kritiserer regeringen for ikke at prioritere kommunikation, vand- og energiforsyning samt transport højt nok som forudsætninger for social og økonomisk samfundsudvikling.

Fred er forudsætning for udvikling

Charles Peter Mayigas hjerte banker for provinsen Buganda - ingen tvivl om det. Han har skrevet flere bøger om provinsen, King on the Throne og The Story of the Restorisation of the Kingdom of Buganda.

I et kapitel opsummerer han Bugandas rolle i Uganda og hvordan kolonimagtens præferencer og valg af medarbejdere i den offentlige sektor for næsten et århundrede siden har skabt misundelse og strid blandt landets forskellige stammer og provinser lige siden.

Han understreger vigtigheden af forsoning og fred mellem provinserne som forudsætning for en bæredygtig samfundsudvikling i Uganda.

Bogen er skrevet i et letforståeligt og dragende engelsk. Alligevel savner nedenstående signatur lidt illustrationer til at bryde de mange siders tekst. Bogen er ikke upartisk, men den kan anbefales for alle læsere, der er interesseret i Ugandas historie og udvikling.

Uganda, 7 Key Transformation Idea, 456 sider, ISBN: 978-9970-445-53-0. 2016, Charles Peter Mayiga. Prime Time Communications. Sælges endnu ikke i Danmark, men forhåbentlig snart på Amazon m.m.

Forfatteren C.P. Mayiga er statsminister i Buganda, den største provins i Uganda. Han er en flittig, kritisk skribent i diverse medier, er forfatter til flere bøger om Buganda. Han er uddannet jurist og blandt grundlæggerne af advokat-firmaet M/S Buwule & Mayiga Advocates i Kampala.

Anmeldt af Michael Koefoed, projektleder og rådgiver med 15 års erfaring fra udstationering og -arbejde i Østafrika og det sydlige Afrika.