Teknologi kan få økonomien til at blomstre

Atomaftalen bringer håb om lysere tider for Irans økonomi
Foto: Blondinrikard Fröberg/Flickr, Sheikh Lotfollah Mosque, Esfahan, Iran
Forfatter billede

Landeprofil

  • Befolkning 78 millioner.
  • Gennemsnitslevealderen er steget betragtelig fra 54 år i 1980 til 74 i 2012.
  • Uddannelsesniveauet er højt, og 98 % af de 15-24 årige der kan læse og skrive.
  • Irans placering på Human development index’et er forbedret med 67% inden for det sidste årti.
  • Irans økonomi rangerer som 18. største i verden.
  • Iran har verdens fjerdestørste oliereserver og landet har ca. 100 mia. dollars fastfrosset på udenlandske konti, som vil blive frigivet, når sanktionerne løftes.
  • Landet har før sanktionerne for alvor satte ind oplevet årlige vækstrater på 5-7 procent. Landet oplever igen fra 2014 positive vækstrater (1.5%)
  • Den moderate politiker Hassan Rouhani blev valgt til Irans præsident i 2013 med løfte om at bringe Iran tættere på verden gennem en atomaftale, og derved forbedre økonomien.

Kilder: Verdensbanken og FN

Den Revolutionære Islamiske Garde

Den Revolutionære Islamiske Garde (IRGC) er en militær enhed, der skal beskytte den islamiske revolution. Den består af omkring 125.000 mand.

I 2006 udstedte den højeste leder Ali Khamenei en ordre om at privatisere 80 % af den offentlige sektor. Det udnyttede IRGC til at udvide deres magtbase til også at dække den økonomiske sfære.

Ifølge beregninger overgik kun 13,5 % af de statsejede virksomheder mellem 2006-2010 til den ægte private sektor. De resterende med værdier for over 70 milliarder dollars gik til regeringsvenlige organisationer som IRGC.

.faktabokse{ width:40%; float:right; } .faktaboks { border:1px solid #d1d1d1; color:#000; background:#eee; padding:15px; float:right; margin-left:15px; margin-bottom:15px; } .faktaboks h2{ color: #334752; } @media (max-width:768px){ .faktabokse{ width:100%; float:left; } .faktaboks{ margin-left:0; } .faktaboks p{ font-size:13px; } .faktaboks h2{ font-size:1.2rem; } .faktaboks img{ max-width:50%; margin: 0 auto; display: block; } }

På trods af næsten 40 år med sanktioner er Iran verdens 18. største økonomi, og landet kan meget vel blive en pioner inden for forskning og teknologi. Det er foranlediget af en ung og veluddannet befolkning samt en regering med præsident Hassan Rouhani i spidsen, der har det som en topprioritet at revolutionere økonomien. Atomaftalen kan være den udløsende kraft.

If we want to compete with countries like Turkey, Malaysia, and South Korea, we need to create a real revolution in our economy

Irans teknologisektor rummer stort potentiale

Iran investerer mere i forskning end alle andre lande i Mellemøsten og har høje vækstrater i teknologisektoren. Eliteuniversiteter som fx Sharif University of Technology rangerer blandt de bedste i verden, og får stor anderkendelse for at uddanne dygtige elektro-ingeniører.

Selvom Irans økonomi stadig er afhængig af olieeksport har der også været en betydelig industriel udvikling. Eksempelvis var Irans bilindustri i 2009 den 11. største i verden med en produktion på mere end 1.4 mio. biler. Det overgår fx produktionen i Storbrittanien og Italien.

Irans atomprogram er blot en del af en større satsning på forskning og udvikling, og landet har en betydelig teknologiudvikling inden for stål-, kemikalie og medicinal industrien.

Iran er videre et af de ledende lande inden for stamcelleforskning og nanoteknologi, og har stor kapacitet inden for computervidenskab og bioteknologi.

Præsident Rouhanis reformer

Siden præsident Rouhanis blev valgt i 2013 har han presset på for at få gennemført strukturelle reformer af økonomien gennem bl.a. øget liberalisering. Det gentog han i forrige måned med et åbent brev henvendt til vice præsident Eshaq Jahangiri.

Her fastslog han endnu engang nødvendigheden af at landet gennemgår økonomiske reformer. Reformerne spiller en afgørende rolle i forhold til at tiltrække udenlandske investeringer og for at virkeliggøre hans valgløfter.

selskaber.

Informationsteknologi i rivende udvikling

Ifølge Joulan Abdul Khalek, blogger hos Verdensbanken og IT-ekspert i Mellemøsten, har Iran det største antal mobiltelefoner og internetbrugere i både Mellemøsten og Central Asien. Men censur fra magthaverne har skabt en virtuel ”brain drain”, hvor indhold og ressourcer ”hostes” i udlandet i stedet for at bidrage til den økonomiske aktivitet i Iran.

Udover censur har høje priser og ringe datakvalitet gjort det svært for virksomheder at komme i kontakt med deres kunder.

Med Rouhani’s regering er der den seneste tid sket forbedringer. Således er der iværksat en opgradering af datanetværket med en højkapacitetsforbindelse til Europa.

Det betyder at iranerne nu har adgang til 3G og 4G netforbindelser på deres mobiltelefoner, og at landet er blevet storkøber af IP-adresser, som er de fundamentale byggesten i den online verden. Dermed bliver det teknisk set lettere for iranerne at gå på nettet og for virksomhederne at få en online profil.

”Brain drain” tapper landet for ressourcer

Det skyldes bl.a. at ca. 150.000 specialister og højtuddannede årligt forlader landet, og dermed er Iran et af de lande i verden der oplever den største ”brain drain”. Emigrationen anslås at koste landet dobbelt så meget som der tjenes på olien.

Rouhani’s regering har de senere år haft det som en prioritet at få højtuddannede iranere til at vende hjem. En annullering af sanktionerne kan være med til at forbedre dette, men meget skal stadig gøres for at styrke humankapitalen i den iranske teknologisektor.

Ingen innovation uden social frihed

I et land hvor 60% af befolkningen er under 30 år kan innovation ikke manifestere sig uden en form for social frihed. Udelukkende fokus på tekniske løsninger er derfor ikke nok, for innovation går hånd i hånd med social frihed. Det er paradokset, som de iranske ledere står overfor på vejen mod at bringe Irans teknologisektor i verdenseliten.