Tillidsfolk i Kenya har lært at forhandle civiliseret

godfrey_owino_01_laurits
Geofrey Owino er tillidsmand for forbundet KNPSWU (Kenya National Private Security Workers Union).
Foto: Laurits Holdt
Ane Nordentoft

27. april 2017

”Så forsøger jeg at tackle problemerne, før de eskalerer så meget, at der skal mægling til udefra, eller at vi ender i arbejdsretten. Det er jeg blevet bedre til efter kurset.”

Grundkursus i tillidsmandsarbejde

Han er en af de mange kenyanske tillidsfolk, der har været på grundkursus i tillidshvervet. Et kursus, hvor de blandt andet har lært om at håndtere faglige uenigheder på arbejdspladsen og fået et dybere kendskab til landets arbejdsmarkedslove. Det er Kenyas hovedorganisation COTU, der står for træningen, som bliver støttet af Ulandssekretariatet.

Med tiden skal alle landets flere end 10.000 tillidsfolk gennem kurset. Kurserne findes på tre niveauer, og indtil videre har mellem 10 og 15 procent af tillidsfolkene deltaget i et eller flere kurser.

”Nogle af lederne er stadig meget grønne og kender ikke ret meget til de ansattes rettigheder. Så jeg hjælper ledelsen med at træne de nye chefer, så de forstår, at der er pligter og rettigheder for begge parter, og at det for eksempel er dumt at fyre folk uden grund. For det er jo ikke gratis at træne nye medarbejdere,” siger han.

Uformelt arbejde

Patrick Akaranjas faglige arbejde vidner om, at en del af Kenyas arbejdsmarked er veletableret og velfunderet. På trods af store interesseforskelle er der en fælles forståelse for, at der er behov for regler, som både ansatte og arbejdsgiverne er enige om. Men sådan er det langt fra på alle områder.

Geofrey Owino har været vagtmand i ni år og er i dag tillidsmand i forbundet KNPSWU (Kenya National Private Security Workers Union), der organiserer det hastigt stigende antal private sikkerhedsfolk i Kenya.

”Den største udfordring hos os er de uformelle arbejdere. Mange arbejder uden kontrakt og uden rettigheder. Nogle steder er det et rent tag-selv-bord for arbejdsgiverne,” fortæller han.

”Der er også mange, som ikke har ret meget skolegang og som ikke kan læse. De kender ikke deres rettigheder – og ved ofte slet ikke, at de har rettigheder.”

Det er kun fem år siden, de private vagters fagforbund blev stiftet, og knap en tiendedel af de godt 500.000 private sikkerhedsfolk i landet er nu medlemmer. Men forbundet har stadig vokseværk, og i COTU forventes det, at KNPSWU vil blive det største inden for et par år.

Så for Geofrey Owino er det faglige arbejde noget mere basalt end det, der foregår i Patrick Akaranjas køkken. Og her har tillidsmandsuddannelsen hjulpet meget. Han føler sig i dag bedre hjemme i lovene for arbejdsmarkedet og bedre i stand til at håndtere de konflikter, der er almindelige i hans branche, fortæller han.

Også han har været på tillidsmandskursus, og med sig hjem har han fået værktøjer til at forhandle på en struktureret og civiliseret måde med arbejdsgiverne, som han udtrykker det.

”I år har myndighederne anerkendt det at være sikkerhedsvagt som en profession, og det er en stor hjælp for os. Vi arbejder for at få en certificering og vi vil også gerne have et nationalt træningscenter. Mange af vores medlemmer han ingen uddannelse i faget, selvom de nogle gange arbejder under stor risiko,” lyder det fra ham.