Timbuktu Fonden søger kandidater til sin store pris

timbuktu3
I 2015 blev det Danwatch, der løb med Timbuktuprisen.
Foto: Frederik Tillitz.
Laurits Holdt

Frem til 1. april kan man indstille kandidater til Timbuktu Prisen 2016.

Prisen er den største økonomiske hædersbevisningen indenfor ”u-landsjournalistikken” og med sine 100.000 kroner overgår den Dansk Journalistforbunds Cavlingpris.

Indstillinger, der højst må fylde én A4-side, skal sendes pr. e-mail til Anni Skov på [email protected] eller pr. brev til Timbuktu Fonden c/o Folkekirkens Nødhjælp, Nørregade 15, 1165 København att. Anni Skov.

Vinderen af prisen offentliggøres på Folkemødet på Bornholm 2016.

Tre personer er nedsat som priskomité i fællesskab med Timbuktu Fonden. Priskomitéen gennemgår de foreslåede kandidater og stiller forslag til prismodtager til Timbuktu Fondens bestyrelse, der foretager det endelige valg.

I 2016 udgøres priskomitéen af

  • Niels Elbæk fra Nairobi-Klubben

  • Kirsten Lund Larsen fra Timbuktu Fonden

  • Lotte Dahlmann fra Dansk Journalistforbund

Inden offentliggørelsen af vinderen diskuteres det med prismodtageren, hvilket konkret nyt journalistisk projekt, prisen skal finansiere eller medfinansiere. Hvis det er muligt offentliggøres projektets karakter samtidig med offentliggørelsen af vinderen.

De tidligere prisvindere

2015: Danwatch

2014: Signe Byrge Sørensen, filmproducer

2013: Mads Nissen, Jette Aagaard og Eva Jung fra Berlingske

2012: Ingen pris uddelt

2011: Jørn Stjerneklar, fotograf og filmmand

2010: Thomas Aue Sobol, freelancejournalist

2009: Tom Heinemann, journalist og dokumentarist

Kriterierne

Prisen er på 100.000 kr. og uddeles én gang årligt. Den gives til journalister/mediefolk eller et journalistisk projekt, der beskæftiger sig kritisk og undersøgende med udviklingsspørgsmål på nationalt eller internationalt niveau. Hensigten er at fremme kritisk formidling, der bidrager til nye indsigter vedr. globale sammenhænge, herunder bl.a. ressourceforbrug og fordelingspolitik.

Prisen er et arbejdslegat, der skal bruges til at virkeliggøre eller iværksætte en ambition eller idé, som en kandidat brænder for. Der lægges ved udvælgelsen afgørende vægt på kandidatens dokumenterede kvalifikationer og erfaring som forudsætninger for at kunne gennemføre det projekt, der søges midler til. Der lægges endvidere vægt på formidlingsmuligheder, gerne på flere medieplatforme.

Til at varetage bedømmelsen af kandidater nedsætter Timbuktu Fondens bestyrelse en jury bestående af tre medlemmer. Formanden udpeges af Timbuktu Fonden, og Nairobi-klubben og Dansk Journalistforbund udpeger et medlem hver.  Jurymedlemmerne udpeges for tre år ad gangen.

Timbuktu-prisen annonceres hvert år i februar, og ansøgninger skal være modtaget inden 1. april. Ansøgerne skal skitsere den idé, som prisen vil blive brugt til at virkeliggøre (omfang max 1 A4 side). Det er også muligt for enkeltpersoner at indstille en kandidat, som i deres øjne fortjener prisen, og som de ved vil kunne bruge den til at virkeliggøre et projekt.

Juryen nominerer på det grundlag et mindre antal kandidater, som så vil få 14 dage til at levere en uddybende (eller første) beskrivelse af deres projekt inkl. planer for gennemførelse.

På basis af de nomineredes projekter indstiller juryen den endelige prismodtager til Timbuktu Fondens bestyrelse. Efter dennes godkendelse uddeles prisen i juni måned i forbindelse med Folkemødet.

Beløbet udbetales til prismodtageren efter nærmere aftale, når projektet iværksættes. Prismodtageren forventes at levere opdatering vedr. projektets forløb på anmodning fra fonden samt deltage i min. ét arrangement i forbindelse med prisen.

(kilde: Timbuktu Fonden)