Gå til hovedindhold

Mobile menu

Titusinder af argentinere på gaden mod regeringen

I den argentinske hovestad Buenos Aires er titusinder af lønmodtagere gået på gaden for at demonstrere mod regeringschef Maurico Macris politik. Landets mest magtfulde fagforeninger truer med landsdækkende strejke, hvis regeringen ikke imødekommer deres krav. 

CC BY Eric Wienke

De flere tusinde demonstranter, der indtog Buenos Aires centrum og blokerede for trafikken på byens pragtfulde boulevarder, opfordrer præsident Maurico Macri til at ændre den økonomiske politik, som han igangsætte siden regeringsskiftet i slutningen af 2015.  Særlig de store fyringsrunder i de offentlige og ophævelse af importbegrænsninger er genstand for protest.

Demonstranterne kræver derudover lønstigninger, som skal udligne den udsædvanlig høje inflation, som den argentinske peso i en længere periode har været udsat for. Landets lærere har tilsluttet sig denne fordring og er startet det nye skoleår med to dages national strejke.

Præsident Macri har siden hans tiltrædelse fyret flere tusinde offentlige ansatte, som del i hans forsøg på at få den argentiske økonomi op at køre igen. Han lovede allerede i valgkampen at reducere statens egne omkostninger, at tiltrække flere udenlandske investorer og at bekæmpe inflationen, som under hans forgænger Cristina Kirchner har været helt op på 40 procent.

Der er valg til kongressen i år. Resultatet forventes at være retningsgivende i forhold til Macris politiske kurs. Hans modspiller, den tidligere præsident Kirchner, har ifølge meningsmålinger fortsat stor opbakning blandt vælgerne - trods korruptionsanklagere.