Gå til hovedindhold

Mobile menu

Tørkeramte Somalia træder et skridt tættere på hungersnød

En ny undersøgelse viser en alarmerende stigning i svær underernæring hos børn i det tørkeramte Somalia, hvor krisen har spredt død og ødelæggelse over hele landet.

Oxfam (arkiv)

Selv ekstremt hårdføre sukkulenter er visnet til støv, og der ligger døde husdyr alle vegne.

Det er et par af de billeder, Red Barnets chef for engagement, Karin Hindkjær, giver videre, når hun skal forklare situationen i det tørkeramte Somalia.

”Det skræmmende udtryk, man ser hos de døde dyr, er vist den måde, jeg bedst kan beskrive den smerte, som børn og deres familier gennemlever lige nu,” fortæller Karin Hindkjær.

”Uanset om man er mor i Danmark eller i Somalia, ønsker man det bedste for sine børn. I disse dage møder jeg dybt bekymrede mødre, som hver morgen står op med usikkerheden og frygten for, at deres børn ikke skal klare sige gennem den ekstreme tørke. Det er hjerteskærende,” tilføjer Karin Hindkjær i en pressemeddelelse fra Red Barnet.

Hun befinder sig i Toghder-regionen i Somaliland, som er en selvstændig del af Somalia, hvor befolkningen står ansigt til ansigt med tørkens grimme og ødelæggende væsen.

”Jeg er virkelig overrasket over, hvor stort omfanget af tørken er. Det handler ikke kun om vand og mad. Det handler også om, at børn ikke kan gå i skole, og at børn bliver efterladt og overladt til sig selv, fordi forældrene er tvunget til at migrere med familiens dyr - ofte deres eneste livsgrundlag - og ikke kan have alle børn med. Det er er frygteligt,” siger Karin Hindkjær.

Hun har blandt andet besøgt landsbyer, hvor alle indbyggerne stimlede sammen omkring Red Barnets mobile vandtank, hvor hver familie fik udleveret 40 liter hårdt tiltrængt vand.

”Når jeg ser omfanget af tørken og den fuldstændig skyfri himmel, tænker jeg, at den vand falder på et meget tørt sted. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at disse uskyldige mennesker betaler en ekstremt høj pris for klimaforandringerne,” siger Karin Hindkjær.

Risiko for at børn bukker under for sult

Som altid, når krisen rammer, er det børnene, der betaler den højeste pris. En helt ny undersøgelse fra Red Barnet viser, at tilfældene af livstruende underernæring blandt børn i Somalia fortsætter med at stige og er nået et 'meget kritisk' niveau. Det varsler om en katastrofe i et land, hvor befolkningens levebrød allerede er voldsomt reduceret, og hvor økonomien er lammet på grund af tørken.

Syv procent af børn under fem år i to af Somalilands distrikter er svært underernærede. Ifølge undersøgelsen er mindre end ti procent af børnene i Somalia registreret i et ernæringsprogram. Det øger sandsynligheden for, at børn vil bukke under for sult 'i nærmeste fremtid'.

”Vi nærmer os en massiv katastrofe. 75 procent af landets husdyr er allerede omkommet, antallet af børn, der lider af underernæring, stiger hastigt og i snesevis af lokalsamfund er vandreserverne tæt på udtømte,” siger Jakob Eilsøe Mikkelsen, som er Red Barnets Afrika-ekspert og også er i Somaliland.

”Traditionelt set er april årets vådeste måned, men i år har det stort set ikke regnet nogen steder. Hvis det fortsætter, frygter vi, at små børn begynder at dø i et markant omfang,” fortsætter Jakob Eilsøe Mikkelsen, der understreger, at det er bydende nødvendigt, at børnene straks bliver behandlet for underernæring.

Svær underernæring er mere end fordoblet på en måned

Red Barnet medarbejdere i Somaliland oplever også en dramatisk stigning i antallet af børn, der lider af moderat eller svær underernæring - antallet steg fra 11 procent i februar til 26 procent i marts.

”Sådan som udviklingen ser ud, er det meget sandsynligt, at der bliver erklæret hungersnød i Somalia i nærmeste fremtid. Det er tragisk - især set i lyset af, at det kun er seks år siden, samme region sidst blev ramt af en hungersnød, der dræbte flere end 250.000 mennesker,” siger Jakob Eilsøe Mikkelsen.

6,2 millioner somaliere har akut brug for hjælp for at overleve - halvdelen af dem er børn, der kæmper for at overleve uden adgang til tilstrækkelig mad, vand og til sundhedsydelser.

Gennem de seneste tre måneder har Red Barnet hjulpet over en halv million mennesker alene i Somalia ved at uddele drikkevand i landsbyer, sende sundhedsteams ud til tørkeramte lokalsamfund for at behandle underernæring og lave vitale hygiejne- og sanitetsindsatser og levere medicinsk hjælp.