Gå til hovedindhold

Mobile menu

Topdansker i EU fylder rundt

Leder af EUs delegation til FNs europæiske hovedkvarter i Geneve i Schweiz, ambassadør Peter Moesgaard Sørensen, fylder 50 torsdag d. 7. september 2017.UK Foreign and Commonwealth Office

Fødselaren blev udpeget til den store stilling for nøjagtigt tre år siden og indtog posten i FN-byen Geneve pr. 3. november 2014.

Peter Ingemann Moesgaard Sørensen er ikke ny i EU-sammenhæng, idet han som den første dansker blev udnævnt til EU-ambassadør i 2010 efter etablering af den Europæiske Fælles Udenrigstjeneste under ledelse af EUs dav. udenrigschef, britiske Catherine Ashton.

Moesgaard Sørensen fik posten som EU-ambassadør i Skopje i Makedonien. Han havde siden 2006 været bosat i Beograd i Serbien som personlig udsending for EU's øverste repræsentant Javier Solana og som leder af EU's støttekontor for processen med statsopbygning i Kosovo.

Fra 2011 til 2014 var han EUs særlige repræsentant i Bosnien og Herzegovina.

Den internationale karriere indledtes med en korttids-udsendelse til EUs observatørkorps, der overvågede krigshandlinger i det tidligere Jugoslavien.

Siden 1995 har den engagerede jurist virket for Danmark, FN, OSCE og EU - et forløb, der udviklede sig fra arbejdet i marken, over regeringskorridorerne i de respektive lande, hvor han har tjent, til nu at foregå i FNs mødelokaler i Geneve.

Han har arbejdet sammen med tidl. forsvarsminister Hans Hækkerup (S), som dennes senior politiske rådgiver, med den tidl. svenske stats- og udenrigsminister Carl Bildt som juridisk og politisk rådgiver samt Xavier Solana som dennes personlige repræsentant.

Kronen på værket

EU-posten i Geneve er den foreløbige krone på værket.

Genève er sammen med New York, Wien og Nairobi et af FN's fire globale hovedsæder. Med over 9.500 ansatte i alt er Genève FN's største hovedsæde og samtidig FNs europæiske hovedsæde.

FN-organisationerne i Genève spænder vidt - fra menneskerettigheder og nødhjælpsindsatser til nedrustning og våbenkontrol, sundhed, miljø, handelspolitik, videnskab og teknologi og arbejdsmarkedsforhold.

F.eks har sværvægtere som FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til huse her. Begge organisationer har været ledet af danskere (Poul Hartling og Halfdan Mahler).

Genèves status som international by går tilbage til oprettelsen af Internationalt Røde Kors i 1863. Senere fik også Folkeforbundet hovedkvarter her i 1920. Byen ved Lac Leman har siden tiltrukket en stribe andre internationale organisationer og er, også på grund af Schweiz' politiske neutralitet, jævnligt hjemsted for vigtige politiske forhandlinger.

Normalt vil man sige, at posten som leder af den danske FN-mission i Geneve er en af de største i dansk diplomati. Den indehaves da også siden 2013 af Danidas tidl. chef, Carsten Staur (62).

Mere om Staur i denne omtale

Men det må vel siges at være en stor cadeau til os, at ambassadørposten for hele Den Europæiske Union til FN-systemet i Geneve indehaves af en dansker.    

Peter Moesgaard Sørensen stammer fra Vesthimmerland, blev reserveofficer ved Randers Ingeniør Regiment og uddannet som jurist fra Aarhus Universitet. 

Privat er han gift og har to børn.