Tre af De Hvide Hjelmes centre bombet i Syrien

hvide_hjelme_syrien
Forfatter billede

Tre af de centre, der bruges af den civile redningstjeneste De Hvide Hjelme i den syriske by Idlib, er sat ud af funktion i et bombeangreb.

Det oplyser organisationen The Syria Campaign.

Angrebet fandt sted tirsdag i Idlib, der er et af Syriens oprørskontrollerede områder. Det er ikke umiddelbart oplyst, om der var tale om et lutfangreb fra det syriske styres fly.

Fem frivillige er såret. Et af de bombede centre var hjem for en af de frivillige, der tog del i redningsindsatsen efter et omfattende angreb med kemiske våben i april, meddeler The Syria Campaign.

Angrebet i Idlib kommer stort set på årsdagen for et andet angreb i byen Aleppo, hvor tre af De Hvide Hjelmes centre blev ødelagt i byen Aleppo. I løbet af det seneste år er over 20 af hjælpeorganisationens centre blevet ødelagt i luft- eller granatangreb.

Redningstjeneste under kritik

De Hvide Hjelme udfører redningsarbejde i områder, der er kontrolleret af oppositionen i Syriens borgerkrig. Gruppen har opereret siden 2013 og er i de seneste år blevet berømte for deres arbejde, der har kostet mange af dem livet.

De Hvide Hjelme menes at have reddet titusinder af menneskeliv. De frivillige ”hjelme” er de første på stedet, når regimets og Ruslands bomber eksploderer i de oprørskontrollerede byer. De graver kvinder, børn og ældre ud af murbrokkerne og redder dem.

Gruppen har modtaget 60 millioner kroner i bistand over tre år fra den danske regering og langt større beløb fra blandt andre USA og Storbritannien.

Redningstjenesten har været indstillet til Nobels fredspris og har generelt en høj stjerne blandt de lande, der støtter oprøret mod den syriske præsident, Bashar al-Assad.

En dokumentarfilm om De Hvide Hjelme, som har været vist på DR2 og også kan findes på Netflix, har vundet en række filmpriser.

På trods af, at gruppen udelukkende arbejder i oprørs-kontrollerede områder, fastholder den, at den er neutral. Syriens præsident og hans allierede i Rusland anklager den imidlertid for at være styret af sine donorer i Vesten.

Redningstjenesten er tidligere også kommet under kritik for at være ”jihadister” og fordi nogle af gruppens medlemmer i nogle tilfælde har opfordret til eller deltaget i vold mod syriske regimestyrker.