Gå til hovedindhold

Mobile menu

Trump “forstående” overfor Dutertes krig mod narko

Den amerikanske præsident, Donald Trump, forholdt sig tavs omkring menneskerettigheder, da han mandag mødtes med Filipinernes præsident, Rodrigo Duterte, i Manila. I stedet “virkede han forstående”, siger Dutertes talsmand Harry Roque.
Dutertes barske krig mod narko har vakt dyb bekymring rundt om i verden. Her fremviser han et diagram, der angiveligt viser narkohandlen i landet.

Dutertes barske krig mod narko har vakt dyb bekymring rundt om i verden. Her fremviser han et diagram, der angiveligt viser narkohandlen i landet.

Presidential Communications Operation Office (arkiv)

MANILA: Det har været ventet med spænding blandt flere menneskerettighedsorganisationer, hvordan eller om Donald Trump ville tale med præsident Duterte om hans efterhånden berømte og berygtede krig mod narko på Filippinerne. Det blev bare til et nik.

Siden Duterte indtog præsidentembedet i juni 2016, har han erklæret åben krig mod narko blandt andet ved officielt at opfordre folk til at “go ahead and kill” narkohandlere såvel som misbrugere.

Siden er flere tusinde dræbt især i nogle af Manilas udsatte områder. Det har vakt stor bekymring blandt flere rettighedsgrupper, at Duterte med sin udmelding har opfordret til drab uden rettergang.

Og at hans fokus umiddelbart ikke ligger i optrevlingen af karteller, men i stedet at stresse misbrugere. Ifølge amerikanske Council on Foreign Relations trak USA sin udviklingsstøtte til Filippinerne i december 2016 på grund af bekymringer over måden Duterte løste sin “war on drugs”.

Menneskerettigheder ikke bragt op

Efter Donald Trumps møde med Duterte er denne bekymring ikke længere aktuel. Ifølge filippinske SunStar Manila var menneskerettigheder slet ikke på dagsordenen til mødet. Udspurgt om emnet på et efterfølgende pressemøde, svarede Dutertes talsmand, Harry Roque:

“Emnet menneskerettigheder kom ikke op. Det blev ikke bragt op. Det var præsident Duterte, som diskuterede narkotruslen på Filippinerne med præsident Trump. Den amerikanske præsident virkede forstående og havde ikke nogen officiel holdning til sagen. Han nikkede blot, og indikerede dermed, at han forstod de interne problemer vi står overfor med narkotika.”