Gå til hovedindhold

Mobile menu

Tv-dramatiseringer af to centrale danske historier fra Østafrika

To kendte danske bøger, der begge foregår i østafrikanske lande, skal nu omsættes til tv-serier. Det drejer sig om ’Liberty’ af Jakob Ejersbo og ’Den afrikanske farm’ af Karen Blixen.
Karen Blixen med sin bror Thomas Dinesen på Blixens farm i Kenya i 1920'erne

Karen Blixen med sin bror Thomas Dinesen på Blixens farm i Kenya i 1920'erne

Wikipedia Commons

Ejersbo i fem afsnit

Danmarks Radio skal til at producere en ny søndags dramaserie, og som noget helt nyt kaster DR Drama sig over filmatiseringen af en roman. Det sker, efter DR har erhvervet sig filmatiseringsrettighederne til Jakob Ejersbos roman ’Liberty’, der udkom i 2009 og er den tredje bog i hans trilogi om Afrika.

Bogen, der udspiller sig i Tanzania, fortæller historien om et udfordrende venskab mellem danske Christian og tanzanianske Marcus.

Tidligere har DR Drama udelukkende produceret tv-serier, der har været baseret på originalt materiale, som afdelingen selv har udviklet fra bunden, skriver Berlingske.

Dramachef Piv Bernth udtaler i en pressemeddelelse:

“Nu bryder vi et af DRs dramadogmer om kun at lave tv-drama på originalt materiale. Det gør vi, fordi Ejersbos ’Liberty’ er et hovedværk i moderne dansk litteratur. ’Liberty’ beskriver et yderst dramatisk kultursammenstød både mellem mennesker og i det enkelte menneske. Mellem to kontinenter, mellem rig og fattig og mellem håb og fortvivlelse.”

Det er instruktør og forfatter Asger Leth, der har opsat tv-manuskriptet på baggrund af Ejersbos værk, og serien, som bliver på fem afsnit, skal instrueres af Mads Kamp Thulstrup, der tidligere har  lavet dokumentarfilm og instrueret afsnit af DRs tv-serie ’Livvagterne’.

Serien produceres af Karoline Leth, der også er producent på 'Arvingerne', og kommer på skærmen i foråret 2018, skriver DR.

Ejersbos romantrilogi omfatter også "Eksil" og "Revoution", der udkom i 2009 ligesom "Liberty". Bøgerne har forskellige fortællere, men en stor del af personerne går igen som hoved- eller bipersoner i flere af fortællingerne.

Mange af personerne er børn og unge, som havde tilknytning til den internationale skole i Moshi i det nordlige Tanzania.

Se vor anmeldelse af trilogien på 

https://globalnyt.dk/content/sommerlaesning-1-jakob-ejersbos-afrika-trilogi

Jakob Ejersbo døde i 2008 af kræft i spiserøret. Han blev 40 år gammel.

Endnu en fortolkning af Blixen

På den anden side af Atlanten er der fokus på to andre danske kulturpersonligheder.

Det drejer sig om filminstruktøren Susanne Bier, der står til at skulle instruere en international tv-serie om Karen Blixen (1885-1962), der er baseret på Blixens erindringsbog 'Den Afrikanske Farm', skriver filmagasinet Ekko.

Bogen, der blev udgivet i 1937, foregår i Kenya og handler om de sytten år, Blixen tilbragte i landet. I 1985 blev den filmatiseret af Sydney Pollack. Filmen ’Mit Afrika" (Out of Africa), der havde Meryl Streep og Robert Redford i hovedrollerne, vandt syv oscarstatuetter, deriblandt for bedste film, i 1985, skriver DR.

Susanne Bier er begejstret for at få lov til at arbejde med Karen Blixens fortælling og udtaler i en pressemeddelelse, ifølge The Hollywood Reporter, at hun altid har været fascineret af forfatterinden:

”Denne mulighed for at beskrive hendes fortsatte eftermæle er en kæmpe udfordring og et endnu større privilegium.”

Mere om den store dansker på

https://da.wikipedia.org/wiki/Karen_Blixen 

Ifølge Hollywood Reporter skal Susanne Bier både være producer og instruktør på projektet, hvis navn endnu ikke er kendt.