Udstilling: Kvindefrigørelse og mirakeltræer i Burkina Faso

Det hårdføre parkiatræ producerer en super food, der næsten kan erstatte kød. Århus Kvindemuseums særudstilling, 'De syngende træer', viser, hvordan dette spiller en rolle for kvinders selvstændiggørelse i et mandsdomineret samfund.
Foto: J.M.Garg - Wikimedia Commons
Forfatter billede

De syngende træer – særudstilling

11. november 2016 – 8. Januar 2017

Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, Århus C

Fernisering fredag den 11. november kl. 15.00

Om udstillingen

Hvad har træer umiddelbart med kvinderettigheder og –frigørelse at gøre? Svaret findes i et opsigtsvækkende træplantningsprojekt i Burkina Faso, som man kan nu kan udforske på Århus Kvindemuseum.

”I udstillingen om de syngende træer lytter vi til de enkelte kvinder. Vi hører deres sang i træerne, vi læser deres udtalelser på væggene, og vi følger deres hverdag gennem filmoptagelser for at få en forståelse af, hvordan det er at leve i en kultur med omskæring og flerkoneri,” skriver Århus Kvindemuseum om den nye udstilling, der får premiere i morgen, fredag den 11. november.

Burkinske kvinder.


Foto: Århus Kvindemuseum - pressefoto

Kvindernes træ

Gennem deres engagement i et træplantningsprojekt har 100 burkinske kvinder været med til at plante 5000 små parkiatræer og 10 plantager, som nu ejes af kvinderne selv. Det giver mulighed for indtjening og selvstændighed.

Parkiatræet, som også kaldes ’kvindernes træ’, er lidt af et mirakeltræ, der som få andre træer kan klare sig i ekstremt tørre områder. Det producerer tilmed en superafgrøde, soumbala, som bedst beskrives som små proteinbomber.

Super food for udvikling

Med proteinbombernes høje næringsindhold og fedt kan de næsten erstatte kød, og det giver kvinderne, som ejer af plantagerne, mulighed for at spille en afgørende rolle i at brødføde lokale landsbyer og skabe deres egen platform for indtjening.

Bag projektet og udstillingen står den århusianske organisation SocieTrees, som de seneste fem år har arbejdet for burkinske kvinders rettigheder. På lang sigt håber organisationen, at plantagerne udover mad også kan være med til at genere indtægter til landsbyerne.

Ved at lade markerne indgå i Burkina Fasos salg af CO2-kvoter til mere forurendende lande, vurderer SocieTrees, at en 5 hektars mark med parkiatræer over 20 år kan generere cirka 80.000 kroner til landsbyen.