Uffe Torm er død

uffetorm_690x390
Uffe Torm.
Foto: Privatfoto.
Laurits Holdt

4. juni 2020

Jeg fik første gang kontakt med Uffe Torm sidst i 1960’erne eller i begyndelsen af 1970’erne, da jeg var ansat på Kristeligt Dagblad. Uffe ringende, fordi Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, havde udsendt ham til FN’s generalforsamling i New York som ungdomsdelegat, og Uffe ville vide, om vi var interesserede i hans referater. Det var vi naturligvis – selv om det var sigende, at bladet uddelegerede beslutningen til en grøn journalistspire som mig.

Min sidste kontakt med Uffe var som medforfatter på bogen ’KRISTENDOM OG UDVIKLING – kan tro flytte bjerge’, Dansk Missionsråd 2015, som Uffe redigerede. Der var gået cirka et halvt århundrede. I den mellemliggende tid havde vi begge levet gode og stopfyldte voksenliv med udviklingsbistand og udviklingsjournalistik, ofte i nær kontakt med hinanden og ofte i relation til det kristne budskab om næstekærlighed og globalt menneskeligt fællesskab.

Det blev et langt og inspirerende samarbejde, i alt fald for undertegnede.

Udviklingstanken
Nu er Uffe død. Han fik lungebetændelse og sov stille ind med familien omkring sig, 75 år gammel.

Bistanden og det kristne budskab om menneskeligt fællesskab blev i høj grad pejlemærker for Uffes virke som voksen.

Uffe læste oprindeligt teologi, men blev grebet af tidens globaliseringsbølge, der dengang i 1960’erne og 1970’erne handlede om kolonifrigørelse og global udvikling for alle mennesker, hvide og sorte, børn, mænd og kvinder i rige og fattige samfund i nord og syd. Det førte til udviklingstanken om aktiv udviklingspolitik og fælles ansvar, hvor vi i Danmark og andre rige vestlige lande engagerede os i social og økonomisk frigørelse i de fattige lande i syd, der netop var blevet uafhængige stater.

Tusindvis af unge kastede sig ligesom Uffe ind i frigørelsen og brugte resten af deres liv i forsøg på at skabe en bedre verden med samme vilkår for alle mennesker.

Med til at starte op overalt
Uffe forlod teologien og arbejdede for DUF, FN-forbundet, Mellemfolkeligt Samvirke, Danida, Folkekirkens Nødhjælp, Det Lutherske Verdensforbund, Red Barnet og sidst i Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.

Han arbejdede som journalist, redaktør, bistandskoordinator og policy maker. Der var ingen skarpe skel mellem de praktiske funktioner i Uffes liv. For Uffe var udviklingssagen en helhed og blev ét samlet livsværk.

Uffe nåede at blive medlem af DUF’s, FN-forbundents og Krogerup Højskoles bestyrelser. Han sad også i Danidas styrelse og oplysningsudvalg, Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde og Rådet for Folkekirkens Nødhjælp.

Uffe var en af grundlæggerne af udviklingsjournalisternes klub i Nairobi tilbage i 1976, da vi journalister lod os begejstre af visionen om en ny økonomisk verdensorden med mere ligelig fordeling af klodens rigdom af penge og udfoldelsesmuligheder. Han var livet igennem en aktiv publicist, foredragsholder og debattør, blandt andet her i Globalnyt.

Uffe var med til at starte bistandsbevægelsen i Danmark på alle fronter. Nu har temaet globalisering fået et andet indhold, også i Danmark, men tanken om én verden for os alle lever stadig. Blandt andet takket være Uffe. Han er et af de mennesker, jeg vil savne. Vi gik samme vej, og Uffe nåede langt.

Bisættelse
Uffe Torm bliver bisat fra Egedalskirken i Kokkedal torsdag d. 11. juni kl. 13. Corona kan påvirke ceremonien, men du er velkommen til at kontakte Erik Torm tlf. 2114 1051, hvis du vil være med til at sige farvel til Uffe.

Jørgen Harboe er journalist og forfatter samt blogger på Globalnyt. Han var blandt stifterne af Nairobi-klubben og har stiftet Timbuktu Fonden.