Gå til hovedindhold

Mobile menu

Uganda beskatter sociale medier og mobile pengetransaktioner

Ugandas parlament har godkendt en lov, der lægger afgifter på brugen af sociale medier og mobile pengeoverførsler. Brugere vil nu blive opkrævet 200 shillings (34 øre) per dag for tjenester som Facebook, Twitter og WhatsApp.

Ugandas parlament har godkendt en lov, der lægger afgifter på brugen af sociale medier og mobile pengeoverførsler, skriver nyhedsmediet Africanews.

Brugere vil blive opkrævet 200 shillings (34 øre) pr. dag for tjenester som Facebook, Twitter og WhatsApp. Det beløber sig til omkring 123 kr. om året i et land, hvor bruttonationalproduktet pr. indbygger ifølge Verdensbanken var omkring 615 USD eller 3.921 kr i 2016. Mobile pengeoverførsler vil ifølge den vedtagne lov blive beskattet med 1 pct.

Afgifterne blev vedtaget som en del af en revision af en punktafgiftslov, der træder i kraft næste regnskabsår, der starter 1 juli 2018, sagde parlamentets talsmand Chris Obore til Reuters. Ifølge Africanews er de nye afgifter en del af indsatsen for at forøge landets skatter med en halv procent af GNP.

Begge skatter har mødt voldsom kritik.

Rettighedsgrupper har fordømt skatten på Sociale medier. "Skatten er et nyt instrument til at begrænse borgernes ytrings- og organisationsfrihed, som hidtil har været uden for statens kontrol", sagde en Kampala-baseret advokat, Nicholas Opiyo, der leder en lokal rettighedsorganisation, til Reuters, ifølge avisen The Guardian. "Hensigten er at begrænse de sociale mediers stadigt stigende rolle i politisk organisering," sagde han. Dette har myndighederne tidligere afvist.

Afgiften på mobile betalinger beskyldes af kritikere af denne del af loven for at ramme lav-indkomstgrupper og folk i landdistrikterne, som sjældent har mulighed for at gøre brug af normale bankydelser. Mobile banking er derfor af stor betydning for den sociale og økonomiske udvikling i landet.

Af en befolkning på 41 millioner gør over 23 millioner ugandere brug af mobiltelefoner til pengetransaktioner, herunder ind- og udbetalinger samt lånetransaktioner. Afgiften vil derfor i mange tilfælde blive pålagt dobbelt, fordi den pålægges såvel ind- og udbetalinger som indsættelser som hævninger på bankkontoen. Den frygtes derfor at kunne have alvorlige konsekvenser for den økonomiske udvikling.

Ugandas finansminister, Matia Kasaija sagde den 3. juni til journalister, at vedtagelsen af afgiften på mobile betalinger ikke stemmer overens med det, regeringen har aftalt. Man havde aftalt en halv pct. afgift, men parlamentet vedtog en 1 pct. afgift.

Finansministeren var ikke i landet, da parlamentet vedtog loven. Han undskylder for fejlen og siger nu ifølge Africanews, at han vil tage den op med den embedsmand, der var ansvarlig for vedtagelsen for at få den ændret.