Gå til hovedindhold

Mobile menu

Globalnyt præsenterer:
Ugens tre afrikanske dansetrin og deres vej til amerikansk pop

I denne uge gik videoer af sangerinden Rihanna viralt, efter at hun dansede det sydafrikanske trin gwara gwara til årets Grammy Award søndag nat. Gwara gwara er dog ikke det eneste trin fra den afrikanske dansescene, der har inspireret amerikanske topnavne. Se hvilke, og dans weekenden i gang, når Globalnyt præsenterer: Ugens tre
Flere moderne afrikanske dansetrin har de seneste år fundet vej til amerikanske scener. Rihanna overraskede med gwara gwara, men tidligere har også Beyoncé eksponeret afrikanske trin i sine koreografier.

Flere moderne afrikanske dansetrin har de seneste år fundet vej til amerikanske scener. Rihanna overraskede med gwara gwara, men tidligere har også Beyoncé eksponeret afrikanske trin i sine koreografier.

Asterio Tecson (CC BY-SA 2.0)

Gwara gwara
Rihanna

Rihanna stjal søndag scenen til årets Grammy Award, da hun i sin optræden til sangen ”Wild Thoughts” dansede det sydafrikanske dansetrin gwara gwara. Især på Twitter blev hun efterfølgende hyldet af sydafrikanere for at tage dansen til sig og eksponere den i USA.

Gwara gwara blev oprindeligt udviklet af den populære sydafrikanske DJ Bongz i 2016 og er siden blevet en landeplage i Sydafrika. En landeplage, der også har spredt sig til andre dele af verden og som altså nu, med Rihannas hjælp, har ramt den amerikanske musikscene.

Se klippet, hvor Rihanna danser gwara gwara

I denne video viser sydafrikanske skolebørn, hvordan gwara gwara kan danses til perfektion


Sydafrikansk pantsula med mozambiquisk touch
Beyoncé

Til sin video til sangen ”Run the World (Girls)” inviterede Beyoncé den mozambiquiske danseduo Tofo Tofo Dance Group til at hjælpe med at koreografere. Historien lyder, at Beyoncé skulle have set en Youtubevideo med de to dansere, Mario Abel Buce (Kwela) og Xavier Manuel Campione (Xavitto), og derefter brugt fem måneder på at finde dem med hjælp fra den amerikanske ambassade i Mozambique.

Tofo Tofo danser pantsula, som er en dans, der stammer fra sydafrikanske townships. Op gennem apartheid-tiden blev dansen en måde for den sorte befolkning at udtrykke politisk modstand på. Pantsula er især kendt for det hurtige og teknisk svære 'footwork'.

Musikvideoen til ”Run the World (Girls)” vandt MTV Video Music Awards i 2011 for Bedst koreograferede musikvideo og var dermed en stor anerkendelse af Tofo Tofo-gruppen.

I musikvideoen ses de to dansere på hver sin side af sangerinden

Nedenfor ses Tofo Tofo-danserne udføre nogle af de trin, som også indgår i videoen, her til sydafrikansk house-musik


Shoki
Missy Elliot

Shoki er et trin fra Nigeria, som blev skabt af sangeren Lil Kesh i 2014 til sangen af samme navn. Trinnet blev med det samme populært og inkorporeret i koreografier verden over. Og pludselig dukkede trinnet så op i den amerikanske rapper Missy Elliots musikvideo til sangen ”WTF (Where They From)”. For det utrænede øje er det næsten umærkeligt, da det kun forekommer i et kort øjeblik hen mod videoens slutning. Men mange nigerianere bemærkede det alligevel, og kort tid efter videoens offentliggørels anerkendte Missy Elliot trinnets rødder på Twitter med to hjerter og teksten: "Big S/O to Lagos Nigeria hitting the #Shoki"

Se Missy Elliots video her og hold øjnene åbne ved 2:30

Nedenfor ses trinnet udfoldet i Lil Kesh’s original:

God dans!